Újra 3 hétre módosul a Pfizer második oltásának ideje

Ország

Péntektől ismét 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

Az ezzel kapcsolatos szakmai protokollt minden, az oltásban részt vevő egészségügyi szolgáltató megkapja – tették hozzá.

Felidézték: a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs a harmadik hullám kezdetén rendelte el, hogy a Pfizer-vakcinát az akkor aktuális alkalmazási előirat szerinti 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be annak érdekében, hogy az akkor még korlátozott mennyiségben érkező vakcinákból minél előbb minél többen

“Miután a tömeges oltási szakasz már véget ért, és vakcinabőség van Magyarországon, a továbbiakban már nem szükséges ezt a protokollt fenntartani”

– fogalmaztak.

Ezért akik ezután kapják meg a Pfizer-vakcinából az első oltásukat, ismét 3 hét különbséggel számíthatnak a második oltásra. Akik már korábban megkapták az első oltásukat és már időpontot is kaptak a második oltásra, azok számára nincs változás – közölték.

Kitértek arra is, hogy a Pfizer-vakcinából heti rendszerességgel érkezik szállítmány, így a www.eeszt.gov.hu online időpontfoglalóban folyamatosan lehet Pfizer-oltást foglalni. Emellett a háziorvosok is kapnak Pfizert, ha ezt az igényüket a megyei oltási munkacsoport felé jelzik. Jelenleg kizárólag ezt a vakcinát lehet alkalmazni a 12-18 éves korosztály oltására – írták a kormányzati oldalon.

MTI