Roppant hasznos tippek gipszkartonozás és gipszkartonhasználat témakörben

Ország

A gipszkarton felhasználása roppant népszerű, egyúttal előnyös megoldásnak is számít. Persze a végeredmény akkor lesz tartós és minőségi, hogyha betartjuk a gipszkarton alkalmazásával kapcsolatos tippeket, praktikákat és íratlan szabályokat.

A bejegyzésben ezekkel foglalkozunk kiemelten. Persze csakis azt követően, hogy részletesen összeszedtük a gipszkarton alkalmazásával kapcsolatos előnyöket.

Kétségtelen, hogy a gipszkarton használata az alábbi tényezők miatt előnyös lehet

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a gipszkartonnal rengeteg költséget és időt lehet megtakarítani. Sőt, ha úgy alakul, adott esetben még télen is gond nélkül megoldható a belső válaszfalak és álmennyezetek elkészítése.

A gipszkarton ráadásul jótékony hatást gyakorol a beltér klímájára, hiszen nyáron képes akár nagy mennyiségű párát is befogadni, télen viszont pontosan a pára visszaengedése által javítja a hőérzetet.

Persze a hőmérséklet mellett a gipszkarton a hanggátlás kapcsán is komoly hasznot hozhat úgymond a konyhára. Különösen akkor, hogyha ásványgyapot szigetelést is elhelyezünk benne. Mindez ráadásul úgy válhat lehetővé, hogy a gipszkarton egyúttal kiváló teherbírónak is számít.

Ezekre mindenképp figyeljünk, ha gipszkarton használatára készülünk

Ha vizes helyiségekben szeretnénk őket használni, akkor a gipszkartonszerkezetek álljanak össze impregnált lapokból. Hogyha csempézésre készülünk gipszkartont húzni, akkor a hézagolóanyag alkalmazása helyett flexibilis csemperagasztóval célszerű kitölteni a gipszkartonok között lévő hézagokat, majd utána felragasztani a csempéket.

A gipszkartonszerkezetek építésével csakis a nyílászárók behelyezése után dolgozzunk. Magát a munkát megelőzően pedig legalább 48 órán keresztül tároljuk a célként meghatározott helyiségben magukat a gipszkartonlapokat azért, hogy a nedvességtartalmuk kölcsönösen kiegyenlítődhessen.

További praktikus tanácsok a gipszkarton alkalmazása kapcsán

Amikor gipszkarton lapokat vágunk, illetve munkálunk meg, akkor ezt kézi róka vagy gipszkartonfűrész segítségével tegyük. Persze csakis akkor, ha tényleg precízen és zökkenőmentesen szeretnénk haladni a munkával. Amikor pedig a hézagolást szeretnénk megoldani, azt kizárólag +5 ˚C felett tegyük.

Arra is fokozottan figyeljünk oda, hogy a többrétegű szerkezet minden egyes rétegét szükséges hézagolni. Amennyiben fa vázszerkezetre rögzítjük a gipszkartont, akkor a csavarok minimum a lap vastagságával megegyező mélységben hatoljanak a fába.

Egyébként a minimális csavarozási mélység hossza egész pontosan 20 mm. Hogyha fém vázszerkezetre történik a rögzítés, akkor az arányok némileg másként alakulnak. Vagyis a csavaroknak legalább a 10 mm mélységig szükséges a fémbe hatolniuk.