Instant segédlet, ha zavaróan sok a por a lakásban

Ország

Mit lehet akkor tenni, hogyha a környezetünkben, illetve kimondottan a lakásban indokolatlanul sok lesz a por? Magyarul hogyan, milyen eszközökkel, illetve milyen módszerekkel érdemes nekiállni a portalanítás feladatának?

Mivel a por jelenléte a legtöbb háztartásban rendszeres probléma, ennek megfelelően a kérdés tisztázása is kulcsfontosságú. Úgyhogy ennek megfelelően megyünk végig a cikkben a portalanítás esszenciális kérdésein.

Milyen körülmények miatt lehet zavaróan sok a por a lakásban?

Egészen sokféle tényező vezethet ahhoz, hogy a lakásban mindenütt por legyen. Nyilván az egyik leggyakoribb tényező az, amikor nemrégiben végeztünk egy felújítással. Ilyenkor bizony nem ritka, hogy még hetek múlva is mindenütt a por jelenlétét tapasztaljuk.

Persze ugyanúgy kiválthatja a por jelenlétét az uralkodó évszak, a környezet vagy egy-egy erőteljes szél hatása is. A lényeg, hogy a pornak nem feltétlenül kell velünk maradnia. Annál is inkább, mivel nem tesz jót az ember komfortérzetének, miközben az egészségre sem gyakorol éppenséggel jótékony hatást.

Hogyan érdemes nekiállni a nemkívánatos por eltüntetésének?

Port úgy takarítunk és távolítunk el, hogy mindig felülről lefelé haladunk. Merthogy nem akarunk magunknak dupla munkát csinálni, úgyhogy számolunk a gravitáció hatásával. Fontos tényező persze, hogy a magasabban lévő helyeket stabil és biztonságos létráról közelítsük meg.

A portalanítást erősen javasolt száraz módszerrel kezdeni. Nagy titok nincs egyébként a dologban. Ha sok porral van dolgunk, akkor a száraz portörlés jelentheti a munka első fázisát. Hogyha azt látjuk indokoltnak, akkor a munka megkönnyítése végett bevethetjük a porszívót is.

A lényeg, hogy dolgozzunk türelmesen, a megmunkált és portalanítani kívánt felületek épségének megóvása mellett. Elvégre nem akarunk bennük kárt tenni, miközben a por eltüntetésén dolgozunk.

A portalanítás egyéb hasznos tippjei és gyakorlati tanácsai

A normál sík felületeken rendszerint nincsenek nagy nehézségek. Csak fogjuk magunkat, és egy puha, tiszta textil segítségével szép akkurátusan megszabadulunk a portól. A nehézségek ott jelentkeznek, amikor a nehezebben hozzáférhető helyek portalanítása a feladat.

Pontosan itt kell bevetni az erre a célra kitalált eszközöket. Például olyan törlőszerkezeteket és munkaeszközöket, amelyeknek az összetétele és szerkezete pontosan olyan, amire a körülményekhez mérten szükségünk van.

Mindezen felül tényleg nem lehet eléggé hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy a magasban történő portörlést intézzük elővigyázatosan. Egy praktikus háztartási létra, fellépő vagy állvány instant segítséget jelenthet abban, hogy a portörlés ne járjon együtt nemkívánatos balesettel.