Nyitás – “Rám is vár egy korsó sör a teraszomon”

Ország

Három és félmillió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot – tette közzé Orbán Viktor Facebook-oldalán péntek reggel. A miniszterelnök  videójában emlékeztetett, hogy ennek következtében újra kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai. A miniszterelnök ezt követően a Kossuth Rádióba ment a szokásos pénteki interjúra, ahol a részletekről is többet mondott.

 Jövő héten megnyitjuk a szolgáltatásokat azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk

Nyithatnak a színházak, mozik, közelít a normális élet – közölte a miniszterelnök. Az interjúban kiderült, hogy Orbán nem kérdezte meg a WHO európai igazgatóját a terasznyitásról, beszélgetésük inkább a pozitívumokról szólt. A miniszterelnök azt kérdezte, hogy a világszervezetnek van-e olyan rendszere, ami a jövőben. Eddig 3 millió 508 ezer embert oltottak be.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon”

– mondta a miniszterelnök. Ahhoz, hogy a teraszokat este fél 10-ig bezárhassuk, a kijárási tilalom 11 órakor kezdődik. A jövő hét közepén meglesz a 4 millió oltott, megvan már a következő nyitási lépés is.

Négy millió beoltottnál ( várhatóan szerda-csütörtök) megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

  • látogathatók lesznek a színházak
  • táncos, zenés helyszínek
  • cirkuszok
  • mozik
  • edzőtermek, fitnesztermek
  • kalandparkok, vidámparkok
  • könyvtárak
  • játszóházak
  • sportesemények
  • szállodák

„Ez úgy hangzik mint egy normális élet” – mondta a kormányfő.

Zökkenőmentes iskolanyitás

Orbán az iskolanyitásról ezt mondta: a dolgok a vártnál zökkenőmentesebben alakultak, messze 50 százalék felett mentek vissza a gyerekek. Ez a szám emelkedik, a jövő héten magasabb lesz.

Minden vakcina egyformán hatékony

Az egy oltással rendelkezők egy százaléka betegszik meg, ők lényegében védettnek tekinthetők. Orbán szerint a számok biztatóak, de az oltás továbbra is fontos, és még mindig sokan nincsenek beoltva. A vezető mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon.

Orbán szerint minden vakcina egyformán hatékony, nagy mennyiségben érkezik oltóanyag a következő hetekben. Május közepén előállhat az a helyzet, hogy metszi egymást a regisztráltak és beoltottak száma. Ekkor jönnek a világban élő magyarok.

Mivel oltják a 16-18 évesekeket?

Nagy a nemzetközi vita, de a magyar álláspont szerint ez a korosztály beoltható Pfizer oltóanyaggal, ezért elkülönítik a szükséges mennyiséget. Az oltás rendjéről később lesznek információk. A fiatalabbakat még nem merik beoltani, de Izraelben már folyik az ő vakcinázásuk is.

Rendkívüli felhatalmazás

Szó volt a kormány rendkívüli felhatalmazásáról is a műsorban, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a véghatáridő a szeptemberi parlamenti ülésszak kezdete utáni 15. nap, de akár előbb is visszaadhatja-e jogosítványát a kormányzat.

Halálozási számok

A halottak számából nem kell politikai vitát csinálni – fogalmazott a miniszterelnök, és hozzátette, több méltósággal is lehetne ezeket a politikai vitákat kezelni. Kiemelte, az emberek meghalnak, és együtt kell érezni a hozzátartózókkal.

Orbán Viktor úgy látja, hogy épp elég baj, ha egy ember is meghal. Beszélt arról is, hogy Magyarország egy tartható pozícióban van a halálozások tekintetében, és kitért arra is, nem tesznek különbséget abban, hogy valaki covidban, vagy coviddal halt meg. Ez azt jelenti, hogy ez nem jelenik meg a magyarországi, viszont az európai statisztikákban igen.

Fotó: Orbán Viktor 2018, Bajorország