Tippek és tanácsok a tökéletes rózsához

Ország

A rózsa gyönyörű virág, amely elegánssá és különlegessé tesz minden kertet. Gondozása viszont folyamatos munkát jelent, hiszen nélküle könnyen “elfuthat” az egész kertben. Cikkünkben most a rózsa ápolásához hoztunk hasznos tanácsokat.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rózsát?

Segítségünkre az Otthonok & Megoldások otthonteremtő magazin munkatársai voltak, akik elmondták, mi mindenre kell odafigyelnünk, ha rózsával szeretnénk feldobni az udvarunkat. Választhatunk a bokros vagy a futó típusú rózsák közül. A rózsabokrok kisebbek, többet virágoznak, viszont könnyebben elburjánzanak, ha nem foglalkozunk velük. Ezzel ellentétben a futórózsa nagyon magasra is felfuthat.

A rózsatövek elültetésének is megvan a maga technikája. Célszerű ősszel, még a hideg idő beköszönte előtt elültetni őket és figyelni arra, hogy a talaj optimális, vagyis kellően meleg és nedves legyen. A rózsatöveknek elegendő hely is szükséges, így legalább egy métert hagyjunk közöttük. 

A rózsák gondozása a különböző évszakokban

A rózsákat a különböző időjárási körülményeknek megfelelően is gondozni kell, ugyanis viszonylag érzékeny növényekről van szó.

  • Télen: A rózsa télen a mínusz 5 foknál hidegebb időt nem viseli jól, mínusz tíz fokban akár meg is fagyhat. Ennek elkerülésére használjunk takarófóliát, amit csak akkor távolítsunk el, ha a hőmérséklet már biztosan nem süllyed mínusz 5 fok alá. 
  • Tavasszal: A tavasz főleg a metszés és a rózsa “megújításának” az időszaka. A téli időszakban elfagyott és összeakadt ágakat le kell vágni, ugyanis ez segíti majd a rózsát a virágzásban. 
  • Nyáron: Nyáron legfőképpen a szárazságtól és a gyomnövényektől kell megóvni a rózsabokrokat. Gyomirtó használata esetén meg kell bizonyosodnunk róla, hogy az adott fajta nem káros a rózsára. A legjobb megoldás mégis a kapálás, amely ugyan hosszadalmasabb folyamat, de nem veszélyezteti a bokrokat. 
  • Ősszel: Ebben az időszakban a rózsák elvirágoznak, ilyenkor ideje ismét megmetszeni őket. Ez azért fontos, hogy a következő évben is szépen virágozzanak majd. Ha a rózsabokroknak a főbb ágait hagyjuk csak meg, a téli időszakra könnyebben be tudjuk majd fedni őket a takarófóliával. 

Otthon a kertben

A kert minden otthon fontos része, ezért mindenki szeretné, ha rendezett, szemet gyönyörködtető és szívet melengető lenne – ahogy mondani szokták. Ehhez lehet segítségünkre az Otthonok & Megoldások otthonteremtő magazin, ahol nemcsak a rózsa gondozásához, de a felújítástól kezdve a lakásdekoráción át a fürdőszoba stílusos berendezéséig találunk ötleteket.

Előfizethetünk a háromhavonta megjelenő nyomtatott magazinra, vagy válogathatunk a weboldalon a számtalan érdekes, hasznos cikk között.