Kerekesszék

Még a választások előtt félmillió forintot adna a kormány a rokkantaknak, ha nem perelnek

Ország

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerda éjjel törvényjavaslatot nyújtott be. Az ötlet arról szól, hogy a 2012 utáni új szempontrendszer miatt rokkantsági járandóságuk jelentős részétől megfosztott emberek egyszeri, 500 ezer forintos kompenzációt kapnának, ha lemondanak arról az összegről, amelytől megfosztotta őket a kormány.

A Népszava felidéz egy precedenst az üggyel kapcsolatban. Egy férfi ugyanis nem nyugodott abba bele, hogy állapota felülvizsgálata után a korábbi 91 ezer forintos járandósága mindössze 42 ezer forintra olvadt, bírósághoz fordult, és a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi bíróság megállapította, hogy a felülvizsgálati határozatból nem derült ki, mire alapozta döntését a hatóság. A Kúria egyetértett a bírósággal, és kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a rokkantak felülvizsgálatának szabályait. Ezzel párhuzamosan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán több rokkantnyugdíjas is pert nyert Magyarországgal szemben.

Az Alkotmánybíróság 2018 novemberében mondta ki, hogy az Országgyűlés elmulasztotta jogalkotói feladatát az ügyben.

Semjén Zsolt törvényjavaslata szerint a kormány félmillió forintos kompenzációt nyújt az általa megkárosított rokkantaknak, még a 2022-es parlamenti választások előtt, ha ők rögzítik, hogy a további kártérítésről lemondanak.

Strasbourg 2016-ban és 2017-ben 28 és 12 ezer eurós – mai árfolyamon számolva 4,3 és 10,1 millió forintos – kártérítésre kötelezte Magyarországot.