Müller Cecília: Magyarországon is közösségi terjedésnek indult a koronavírus brit mutációja

Ország

Már Magyarországon is elkezdődött a koronavírus brit mutációjának közösségi terjedése, ezért is fontos a védőoltás – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elismételte a reggel közölt adatokat: 1 860 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Müller Cecília elmondta: míg néhány nappal ezelőtt még arról számolt be, hogy Magyarországon 33 ilyen esetet fedeztek fel, ma ez a szám már 69, és a fertőzéseknek csak egy része hozható összefüggésbe külföldi utazással.

Feltétlenül szorgalmazni kell a védettség kialakulását, addig, amíg még nem kell szembesülni a mutáns vírus által okozott fertőzések túl magas számával – tette hozzá.

Akik utaztak, azok Németország, Ukrajna, Nigéria felől érkeztek. Emiatt is fontos az oltakozás, a háziorvosok pedig el tudják dönteni, hogy kiknek van a legnagyobb szükségük az oltásra.

A brazil és a dél-afrikai mutációt még nem azonosították Magyarországon, a brit mutáns viszont nagyon gyorsan képes terjedni: egy érintett négy másikat betegíthet meg.

A tisztifőorvos jelezte, pénteken megkezdődik az oltás az orosz Szputnyik V vakcinával Magyarországon. Első körben mintegy 2600 adag felhasználására van lehetőség, ezeket Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban, a Szent Imre és a Szent János kórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) adják be.

A gyógytornászok maszkban, fertőtlenítés mellett fogadhatják a rehabilitációra jelentkező személyeket.

A tájékoztatón az RTL azt kérdezte, hogy hogyan döntik el, hogy mely praxisok milyen típusú és milyen mennyiségű oltóanyagot juttatnak el. Müller Cecília szerint csak az érkező vakcina szab határt az oltásnak.

Egyik oltóanyagot sem ajánlják a várandósoknak.

Akik várandósságot terveznek, a vakcina beadását követő két hónapot ajánlott és kért várniuk a megtermékenyüléssel – mondta a tisztifőorvos.

A kórházi oltópontokon összezsúfolva várakozókat firtató kérdésre Müller Cecília azt mondta:

az érintettek időpontra érkeznek, de vannak, akik túl korán mennek.

Azt kérte, hogy az érintettek érkezzenek pontosan vagy csak kicsivel a megadott időpont előtt.

MTI