Orbán Viktor hamarosan bejelenti, hogyan karácsonyozhatunk

Ország

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, a korábban meghirdetett célzott tesztelés két hete indult el. A múlt heti második körös tesztelés eredménye is megszületett. 1077 mintavevő csapat járta az országot, az óvodákat, bölcsődéket. György István elmondta, hogy a bölcsődék esetében 1,32 százalékos fertőzöttségi arányt találtak a második héten.

Az óvodákban 1,75 százalékos volt ez az arány. Az általános iskolákban 1,91, míg a szakképző intézményekben 1,19 százaléékos volt a fertőzési arány. Összességében több mint 186 ezer tesztet végeztek el a második körben

– mondta az államtitkár. 63,3 százalékos volt a részvétel. 1,98 százalékos volt összességében a pozitivitási arány. Kiemelte,a tesztelésekkel a kormány célja, hogy felmérje a fertőzöttek arányát. A tesztelés továbbra is önkéntes és ingyenes.

György István közölte: azokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel.

Hozzátette: a tesztelést nemcsak a kormányablakokban dolgozók vehetik igénybe, hanem azok is, akik munkájukból adódóan, például a fogyasztóvédelmi, gyámhivatali ügyintézés miatt találkoznak az ügyfelekkel.

Müller Cecília országos tiszti főorvos megköszönte mindenkinek a tesztelésben való részvételt.

A feladataink napról napra csak nőnek” – hangsúlyozta. Hozzátette, folytatódik a tesztelés a közigazgatásban, és bízik benne, hogy a pozitív személyek kiemelésével lehet fékezni a járvány terjedését.

Továbbra is cél az, hogy aki bármilyen tünetet észlel magán, maradjon otthon.

Minden erőnkkel azon legyünk, hogy a lappangófázisban lévő betegséget ne tudjuk továbbadni. Továbbra is a házi orvos menedzseli le a betegséget, kivéve, ha azonnali kórházi segítségre van szükség. Nő a gyógyultak száma is, a fertőzöttek nagy részénél enyhe lefolyású a betegség – mondta.

Ma is tárgyaltak a karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról. Ezekről Orbán Viktor miniszterelnök fog tájékoztatni a későbbiekben

– hangsúlyozta.

Müller Cecília kiemelte, a vakcina jelentősen pozitív irányba fogja befolyásolni a járványt.

Közölte, a 60 éven felülieknek levelet írt, hogy azok is tudjanak jelentkezni oltásra, akik nem rendelkeznek internettel. Mindennek célja, hogy tudják azt, kik szeretnék magukat beoltani – tette hozzá. Mindezek alapján fel tudnak állítani egy sorrendet, hogy mindenki kapjon oltást. Addig is be kell tartani a higiénés szabályokat.

Remélhetőleg, már nem kell túl sokat várnunk rá. A kormány minden lehetőséget megragad, hogy ami vakcina van a világon és megfelelő, elérhető legyen a magyar lakosság számára is – emelte ki.