Így grillezzünk őzgerincet!

Ország

A vadászidény idején valamivel egyszerűbb friss vadhúshoz jutni, ezért aki rajong az igazán különleges ízekért, most minden lehetősége adott, hogy valóban fenséges fogásokat készíthessen. A grillezett vadhúsok között az őzgerinc igazán kitűnő választás, de mielőtt gondolkodás nélkül rádobjuk a húst a grillrácsra, érdemes egy kicsit körüljárni az elkészítésének módját.

Vadhús előkészítése

Az esetek jelentős többségében érlelt vadhús kerül a boltok polcaira, hiába van most vadászidény. Ez kivételesen nem is gond, hiszen ha valóban friss, szinte most lőtt vad húsához jutunk, akkor az érlelés feladata ránk marad.

Az érleléshez a kibelezett állatot fel kell lógatni, és néhány napig egy jól szellőző és száraz helyen érni hagyni, hiszen így lesz a kemény hús megfelelően puha. Néhány nap elteltével kerülhet sor a nyúzásra, tollfosztásra vagy éppen perzselésre attól függően persze, hogy milyen vadat sikerült beszerezni.

Ezt követően további érlelés szükséges, de ekkor már különféle pácolási fortélyokat vethetünk be, hogy a puhulási folyamat ne tartson túlságosan sokáig. Ehhez páclevet kell készítenünk, amiből a só, bors, babérlevél, citromhéj, szegfűszeg, hagyma, ecet, sárgarépa, fehérrépa és a zeller sem hiányozhat, de az ínyencek borral szintén ízesíthetik a vadhoz való páclevet.

 

Hogyan grillezzük az őzgerincet?

Az őzgerinc a többi vadhúshoz hasonlóan meglehetősen zsírszegény, ezért grillen könnyen kiszáradhat. Hogy ezt biztosan elkerüljük, és valóban egy szaftos és ízletes fogást kapjunk, érdemes a húst zsírosabbá tenni.

Erre kiváló megoldást jelent, ha a vadhúson több kis vágást ejtünk, és ezekbe a vágásokba szalonnacsíkokat helyezünk el. Ha azonban ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, vagy túlságosan macerásnak tartjuk, akkor megfelelő lehet az is, ha a hús felületét vonjuk be szalonnával, és így sütjük meg.

Bár a páclében való érés már adott egy kis plusz ízt a vadhúsnak, de sütés előtt szintén érdemes egy kicsit megfűszerezni. Őzgerinchez a szétmorzsolt bors és kapribogyó keveréke illik leginkább, vagyis ezzel dörzsöljük be a húst sütés előtt.

Magát a sütést lehetőleg faszenes grillsütőn végezzük, és azon is úgy, hogy a húst a rostély szélére húzzuk. Az őzgerinc ugyanis nem alkalmas a gyors sütésre, hiszen ez a típusú étel akkor lesz igazán finom, ha lassan sül készre.

 

Milyen körettel tálaljuk?

A vadhúsokhoz kiválóan illő köret a grillezett erdei gomba. Ehhez nem kell mást tenni, mint a sózott és borsozott, esetleg az őzgerinc páclevében megforgatott gombákat egy kiolajozott öntöttvas sütőlapra tenni és 5-10 perc alatt készre sütni.

Ha szószt is szeretnénk a fogáshoz tálalni, valamilyen édes mártást készítsünk, mert az édes nagyszerűen kiegészítheti a karakteresebb ízeket.

Amennyiben te is kedvet kaptál a grillezéshez, de nincs grillsütőd, nézz szét a Grillplaza.hu kínálatában, és rendeld meg az igényeidnek leginkább megfelelő darabot!