Gődény György

Vizsgálatot indított a GVH dr. Gődény videói miatt

Ország

Vizsgálatot kezdett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Nutriversum Kft. ellen, mivel az étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozás hirdetései feltehetően jogsértőek – közölte a GVH.

A versenyhivatal nemrég indult vizsgálatában azt valószínűsíti, hogy a Nutriversum Kft. a YouTube-csatornáján elérhető, dr. Gődény György gyógyszerész szereplésével készült két koronavírussal kapcsolatos videójában, valamint egy 16 részes, „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” elnevezésű videósorozatában

olyan állításokat alkalmazott, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak.

Az európai közösségi szabályozás értelmében ugyanis élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik. Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek.

Senki nem viselt maszkot Gődényék debreceni előadásán

Az uniós szabályozás sem engedi meg, hogy élelmiszerek ajánlásai orvosokra, egészségügyi szakemberekre, vagy akár egészségügyi szervezetekre hivatkozzanak. Az ilyen reklámüzenetek a tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőek – tették hozzá. Az eljárás időtartama három hónap, de indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

(GVH)