Kásler Miklós

A pedagógus szakszervezet szerint a bruttó 500 ezer forint nem igazi támogatás, mert pályázni kell érte

Ország

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szúrta ki, hogy a Kásler Miklós által bejelentett, 400 hátrányos helyzetű település 10 500 pedagógusának juttatandó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos támogatás valójában az EFOP-3.1.11-19 kódszámú, EU-s pénzeket is lehívó pályázat. A szakszervezet közleményében azt írja, Kásler miniszter szavaival szemben semmiféle „támogatásról” nincs szó: az EFOP-pályázat egy feladat megvalósításához kötendő összeg. Azaz a Klebelsberg Központ számára kiírt 6.43 milliárd forintos keretösszegű pályázat keretében a kedvezményezett

pedagógus kétoldalú megállapodást köt majd a Klebelsberg Központtal, hogy tanóráin megvalósít egy másfél oldal hosszan felsorolt követelményrendszert.

Egyszeri, bruttó 500 ezer forintos támogatást kap tízezer pedagógus

A teendők között olyan feladatok szerepelnek, mint az, hogy

„a tanév keretében a pedagógusnak, valamint a nevelő és oktató munkát segítő alkalmazottaknak ezért kiemelt figyelmet kell fordítania a digitális oktatásba való bekapcsolódáshoz szükséges kompetenciák megerősítésére; a közösség újraépítésére; felelősség és énkép megerősítésére; egyéni motivációk kialakítására, a „tanulás öröm” megerősítésére.”

A szakszervezet kifogásai pontokba szedve:

  • Ez egyáltalán nem egy egyszerű támogatás, ahogy Kásler úr atyaian elővezette videóinterjújában,
  • A program aránytalanul komoly követelményeket támaszt a résztvevő pedagógusokkal szemben nettó 300 ezer forint körüli összegért cserébe – amelyekhez nem látszanak a kompetenciák, a tudásmegosztási módszertanok, a keretösszeg pedig nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy ilyesmi megvalósulhasson. Honnan kap módszertant a pedagógus a rengeteg nagyszerű cél megvalósulásához?
  • Az sem világos, hogy az olyan diákokat oktató pedagógusok, akik ugyan a támogatási körbe tartozó településeken élnek, de máshova járnak iskolába (mert pl. az adott településen nincs felső tagozat), hogyan részesülnek ebből a keretből? Ugyanis ilyen eset igen sok van.
  • Külön izgalmas kitétel a visszafizetési kötelezettség. Ugyanis a „kásleri támogatást”, részben vagy egészben, vissza kell fizetni, ha egyes „indikátoroknak” nem felelt meg az intézmény, pl. „ előző tanév félévében kimutatott arányhoz viszonyítva” növekedett az iskolai hiányzások aránya.
  • A program inkább egy gyors látszatintézkedésnek tűnik abban a formában, amit eddig látunk belőle: egy csapásra elmondhatják, hogy kezelik a leszakadó régiók igényeit és lám, a pedagógusok is kaptak egy kis pénzt.

Azt is írják, nagyon szerencsétlennek és károsnak tartják azt a megoldást, hogy a kormányzat nagy ritkán egy-egy összeg erejéig premizálja a munkavállalók egy részét. Ez rossz gyakorlat. Különösen akkor az, amikor a követeléseink alapvető eleme az a Fidesz és a kormány által is megígért, törvénybe is foglalt majd elkaszált elv, miszerint a pedagógus-bértábla tételei a mindenkori minimálbérhez igazítva emelkedjenek.

Ez az alapkövetelésünk már csak azért is rettenetesen fontos, mivel emiatt ma minden egyes pedagógus havi nettó 100-300 ezer forinttal keres kevesebbet, mint amennyit kapnia kéne – a kormány ígéretei alapján

– fogalmaz a szakszervezet közleménye.

A Klebelsberg  Központ később cáfolta a PDSZ állításait, íme:

Klebelsberg Központ: nem kell pályázniuk a pedagógusoknak a bruttó 500 ezer forintos elismerésért