Idén többnapos lesz az augusztus 20-ai ünnepség, 6 és fél milliárdba fog kerülni

Ország

A belföldi turizmus élénkítésére a kormány többnapos Szent István-napi ünnepségsorozattal készül – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésére reagálva.

Azt írták, többi között gasztrofesztivál, szabadtéri koncertek, Szent István-napi felvonulás, vízparti koncertek, családi programok várják majd a Budapestre érkezőket.

“A cél az, hogy megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben az ágazatban dolgozók segítséget is kapnak, hiszen a koronavírus-járvány a turizmusban dolgozókat sújtotta a leginkább”

– olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a Lánchíd felújítására szánt összeg – amelyet a kormány még Tarlós István akkori főpolgármesternek ígért meg – rendelkezésre áll. A közlemény Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjára reagált, amely szerint a főváros ellenzi és meg akarja akadályozni, hogy augusztus 20-án a Lánchídon és környékén tűzijáték legyen.

A főpolgármester azt írta: kiderült, hogy a kormány az augusztus 20-ai látványpolitizálásra többet akar elkölteni, mint amennyit a Lánchíd felújítására szán; “Lánchídra 6 milliárd, parádéra 6,5 milliárd – és ebben a tűzijáték költsége nincs is benne”.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/photos/a.266672553365598/3324650937567729/?type=3&eid=ARBPMmM-ws1nKq0Xi0LvDR8YVEsZmrL7XjOa22eG2MMLY5t4UXrJG-lvCZG_7rZ3DeivUg_wOqYmTAsD&__xts__%5B0%5D=68.ARATHfn7gHw4opouEPUPTukeGpuNksZGd-6YPeJEiPqfqscO6YoOUlvHLr46lC5iXbveGCQucQHwZz0bSE1xpf0el9vnbd8yjh8xSmDwy4W57YSxq1URMEERw3cErQ_tPfrXlHBT1a9XO59shDPCoeVAJQY14wwzgQ6wva27mgNlcQ0CztnoSCgQnz7GwpvPvWakZyB5P_KEdTGB-0syA7KmeP1KhG-c2DVKQKK7wZbSbZolNKo0hMMbvdhX3nqRhb6rWE02w-cbuGEpHI7YS1D9GQN6oaAGUUxZhhTTmU_9fCPr85ruKuUhEmWAE7v8rekerq6Iv82HA9scTdL_uQGZWA&__tn__=EHH-R

A közlemény szerint a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat “a mai napig még csak kísérletet sem tett arra” hogy rendelkezésre álló összeget lehívja, sőt a Lánchíd felújítására vonatkozó tendert sem írta még ki.
Veszélyes és drasztikusan drágítja a munkát, hogy a Fővárosi Önkormányzat 8 hónapja halogatja a híd felújítását – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A 24.hu tette hozzá a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. által kötött szerződés alapján, hogy

a hagyomány megteremtése az idén nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhet. Ráadásul ebben a tűzijáték ára nincs benne: a látványosság szervezésre kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg ajánlattételi szakaszban van.

A mostani megbízás (Rendezvényszervezési és komplex kommunikációs ügynökségi feladatok ellátása a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt. részére a Szent István Napi ünnepségsorozat kapcsán) értékének 70 százalékát, tehát nettó 4,6 milliárd forintot az NKH köteles kimeríteni, a fennmaradó 30 százaléka opciós. Hogy a hatalmas összegből pontosan hol és milyen rendezvényeket szerveznek, a szerződés törzsszövegéből nem derül ki.

A nyertes az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. A feladat annak a 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretmegállapodásnak a része, amelyet a Rogán Antal tárcája alatt működő kommunikációs hivataltól nyert el a műsorszóró tavaly nyáron. Alvállalkozónak a cég akkor a tízmilliárdos állami kommunikációs megbízásokat elnyerő Balásy Gyula cégeit, illetve a Fidesz kedvenc őrző-védőjeként ismert Valtont vonta be.