A német parlamentben is téma volt a gyulai rémhírterjesztő meghurcolása

Ország

Csóka-Szűcs János tegnapi vegzálása eljutott egészen a német parlamentig – írja közleményében a Momentum. A Bundestag mai ülésén a Momentum testvérpártjának, az FDP-nek az egyik képviselője, Konstantin Kuhle szólalt fel a felhatalmazási törvény elfogadásából fakadó jogtiprásokkal kapcsolatban.

Az FDP képviselője, Konstantin Kuhle felszólalásában úgy fogalmazott: “Tegnap Magyarországon a Momentum egyik tagját letartóztatták a kormány rémhírterjesztésről szóló törvényére hivatkozva. (…) A Momentum tagja semmi mást nem tett, mint a kormány egyik egészségügyi rendeletét kritizálta. Ez a törvény Magyarországon egy újabb, nagyon veszélyes példája annak a tendenciának, amit az EU egyes tagországaiban az elmúlt időben megfigyelhettünk.”

A képviselő a felszólalásában felkérte a CDU-t, hogy kezdeményezzék a Fidesz kizárását a Néppártból.

Amint ismeretes, szerda hajnalban Csóka-Szűcs Jánost, a Momentum egyik tagját, rémhírterjesztés vádjával vitték be a rendőrségre, számítástechnikai eszközeit pedig lefoglalták. A vád: egy zárt Facebook-csoportban megosztotta Hadházy Ákos tüntetésre felhívó posztját azzal a kommentárral, hogy  “Gyulán is kiürítettek 1170 kórházi ágyat”, és súlyos betegeket küldtek haza. Jánost, aki mozgássérült, a kihallgatás után a rendőrség az utcára rakta, akinek így egy óráig tartott hazasétálnia.

A Momentum és szövetségesei minden lehetséges nemzetközi fórumon fel fognak szólalni a magyar kormány jogtiprásai, a felhatalmazási törvénnyel való visszaélés ellen!

További részletek a Momentum videójában, melyet a Momentum Németországban élő tagjai rögzítettek, és fordítottak magyarra.

A Momentum és Hadházy Ákos péntek délutánra sajtótájékoztatót és szolidaritási sétát hirdetett Gyulára: https://www.facebook.com/events/574034476557016/