Négy javaslatot tett a Momentum az igazságos és biztonságos érettségiért

Ország

A mai napon az Operatív Törzs tájékoztatóján elhangzottak a kormány tervei az idei érettségi megvalósításával kapcsolatban. Dukán András Ferenc, a Momentum oktatáspolitikusa Facebookon reagált a bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.

Dukán hangsúlyozta, hogy a Momentum álláspontja mindvégig az volt, hogy az érettségi megtartása nem oktatáspolitikai, hanem egészségügyi kérdés és ha a kormány egészségügyi szakemberei teljes felelősségük tudatában kijelentették, hogy az érettségi megtartható, akkor ezt tiszteletben tartjuk. Viszont sajnáljuk, hogy a digitális számonkérést nem tudta a kormány semmilyen szinten beépíteni az érettségibe, annak ellenére, hogy a nyelvvizsgák esetén ez már sikerült.

Több korábbi javaslatunkat fenntartjuk, a lehető legmagasabb védelem és a kiesett tanulás figyelembe vétele nélkül elfogadhatatlannak tartjuk az érettségi megtartását. Ezért a következő lépéseket látjuk szükségesnek a mai döntést kiegészítve:

  1. Minden diáknak és tanárnak biztosítsanak legalább FFP2-es maszkot vagy szabadtéri helyszínt a vizsgázáshoz. Egyetlen tanárt se kötelezzenek felügyeletre az idei érettségin!

  2. Minden diák olyan helyen érettségizzen, ahová el tud jutni tömegközlekedés nélkül! Ehhez vonjanak be új vizsgahelyszíneket, illetve szervezzék meg azon diákok utazását, akik gyalos nem tudnak vizsgahelyszínre eljutni.

  3. Tegyék lehetővé április folyamán az érettségi szintváltást. A szint követelmények tekintetében a tavalyi szabályok szerint folyjon a felvételi eljárás, leszámítva azt, hogy aki a járvány utáni érettségi időszakban sem pótolja az emelt szintű vizsgát, az kerüljön szankcionálásra. (Pl. ne kezdhesse meg a vizsgaidőszakot.)

  4. A kijárási korlátozások vége után másfél hónappal legyen rendkívüli vizsgaidőszak a most elmaradt előrehozott és szintemelő vizsgák pótlására.

Idén 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba, mint az elmúlt években. A Momentum szerint a magas hozzáadott értékű munka és a tudásalapú társadalom kiépítése szolgálja hazánk hosszú távú jövőjét. Ezért fontosnak tartjuk, hogy tárjuk szélesre az egyetemek, főiskolák kapuit: minden sikeresen érettségiző felvételre jelentkező nyerjen felvételt államilag támogatott képzésre, a szűrést bízzuk az egyetemekre, mind a bennmaradást, mind a tandíjmentesség fenntartását tekintve.