Nyugodt ünnepre készülnek a készenléti szervek

Ország

A katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és a meteorológiai szolgálat képviselői közös sajtótájékoztatón ismertették az augusztus 20-i ünnepségekkel kapcsolatban eddig elvégzett és a még hátralévő feladatokat. Egyebek mellett elhangzott: országosan 359 tűzijátékot jelentettek be a hatóságoknak.
A sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő vezette, az Országos Rendőr-főkapitányság részéről Lakatos Tibor rendőr ezredes, a közrendvédelmi főosztály vezetője, a katasztrófavédelem oldaláról Hajdu Márton tűzoltó alezredes, szóvivő, az Országos Mentőszolgálat képviseletében Győrfi Pál szóvivő, míg az Országos Meteorológiai Szolgálat részéről Bonta Imre, az előrejelzési főosztály vezetője adott tájékoztatást.

Lakatos Tibor elmondta, hogy augusztus 20-án 242 rendezvényt tartanak az országban, de a hosszú hétvégén ennél sokkal több lesz, hiszen nem minden önkormányzat időzítette hétfőre a sajátját. A főosztályvezető kijelentette, mindenhol annyi rendőr lesz, amennyit az adott rendezvény jellege megkíván. Hozzátette: kollégáik ilyenkor elsősorban a forgalom zavartalanságát biztosítják, illetve az a feladatuk, hogy segítsenek az állampolgároknak. Az ezredes szót ejtett arról is, hogy eddig összesen 359 tűzijátékot jelentettek be, ezek hatósági ellenőrzését a rendőrség a katasztrófavédelemmel közösen végzi.

A katasztrófavédelem tevékenységével kapcsolatban Hajdu Márton szóvivő arról beszélt, hogy számos rendezvény esetében jelenleg is zajlik a helyszínek berendezése, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek ellenőrzése elmaradna, a kollégák a hétvégén is dolgozni fognak a biztonságos lebonyolítás érdekében. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényekről szólva kijelentette: azok helyszínein megnövelt tűzoltói készenlét várható. A Dunán és a rakpartokon lesz a legerősebb a biztosítás, hiszen itt lehet tartani attól, hogy valaki esetleg vízbe esik, vagy a rakparton éri baj, emellett a tűzijáték visszahulló darabjai okozhatnak tüzet. Hajdu Márton hangsúlyozta: az erőket és eszközöket olyan helyekre telepítik, hogy mindenhová a lehető legrövidebb idő alatt eljussanak a tűzoltók. Felhívta ugyanakkor az állampolgárok figyelmét arra, hogy fontos az ő éberségük is. Tehát, ha bárki tüzet lát, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot.

A mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál elmondta: egységeiket térben és időben elosztva helyezik el, még azelőtt, hogy a tűzijátékra érkező tömeg összegyűlne. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentőszolgálat munkatársai vigyáznak az állampolgárokra, de ugyanilyen fontos az is, hogy az emberek maguk is elővigyázatosak legyenek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján külön felhívta a figyelmet arra, hogy különösen a tűzijáték végeztével mindenki nagyon figyeljen oda a gyerekekre, számos kellemetlen esetet lehet ezzel elkerülni.

Bonta Imre a meteorológiai szolgálat tevékenységéről elmondta: szervezetük megerősített szolgálattal készül az ünnepre. A Duna-partra ideiglenes automata állomást telepítenek, ezzel is segítve a döntéshozók munkáját. A várható időjárás – tette hozzá – kedvez a rendezvényeknek, hiszen nagy valószínűséggel folytatódik a napos, meleg idő. Rövid záporok szombaton és hétfőn enyhíthetik a most már hosszabb ideje harminc fok fölött lévő hőmérsékletet.

A sajtótájékoztató zárásaként Kovács Zoltán kormányszóvivő emlékezetett arra, hogy az állami ünnepet biztosító szervezeteket irányító operatív törzs már a hónap elején megkezdte a működését, a készenléti szervek között pedig folyamatos a kapcsolattartás.

Az augusztus 20-i fővárosi rendezvényeket megelőzően a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik a rendezvények előzetes tervét, a pirotechnikai eszközök biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat. Az ünnepnapon, augusztus 20-án pedig a tűzoltók kiemelt feladata a vízi, vízparti létesítmények, az uszályok, a Lánchíd és környéke, valamint a pesti és a budai rakpart biztosítása. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen negyven tűzoltó biztosítja 12 technikai eszközzel. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll mindvégig készenlétben. Emellett a katasztrófavédelem egységei részt vesznek a légi és vízi parádé, valamint a Szent Jobb körmenet biztosításában is. Lesznek egységek a Margit hídnál, a margitszigeti hídfőnél, a Lánchíd mindkét hídfője alatt, de ott lesznek a tűzoltók a Batthyány téren, a Clark Ádám téren, az Országháznál, illetve a Szent István Bazilikánál is. A rendezvények helyszínein a tűzoltók teljes védőruházatban állnak készenlétben, hogy szükség esetén, késlekedés nélkül be tudjanak avatkozni.