Debrecen, 2013. március 15.

Tényleg brutális tél vár ránk az idén?

Ország

Emberemlékezet óta nem látott kemény tél vár idén Magyarországra – legalábbis ez a hír terjed a bulvársajtóban, és a cikket már több 10 ezren osztották meg a Facebookon. Mi megkérdeztük az Országos Meteorológiai Szolgálatot, milyen alapja van ennek a híresztelésnek.  

Szinte mindenki emlékszik még 2013. március 15-re, amikor 60 éve nem látott hóvihar csapott le Magyarországra egy dél felől érkező mediterrán ciklon hatására, amely mögött viharos széllel érkező sarkvidéki levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, majd több hidegrekord is megdőlt. A fenti kép aznap készült Debrecenben. A történtek láttán az ember már semmin nem csodálkozik az időjárás kapcsán. Talán erre építenek azok a bulvárlapok, amelyek minden ősszel rendszeresen szétkürtölik, hogy „az utóbbi ezer év” leghidegebb tele közeledik. Így tett idén a blikk.hu is, akik nem kevesebbet állítanak, minthogy „Életünk legbrutálisabb tele jön!”. Teszik ezt „előrejelzésekre” hivatkozva, bár egyetlen konkrét prognózis sem olvasható a cikkben, amely Magyarországra vonatkozna. Az írás már 20 ezer feletti megosztásnál jár a Facebook-on.

A cikknek annyi valóságalapja van -erre épül az ügyes manipuláció-, hogy az El Nino jelenség (az óceán felszíni vizének felmelegedése) a Csendes óceánon idén valóban nagyon erősnek ígérkezik, ami kihat az időjárásra is. A hivatalos amerikai előrejelzések szerint az elmúlt 50 év legerősebbje lehet, azonban a hatásait ők sem tudják pontosan megjósolni. Az biztos, hogy legutóbb 1997-1998 telén volt hasonlóan erős El Nino, akkor Európában szinte elmaradt a tél, és 1998 az addig mért legmelegebb év lett. Szóval a múltbéli tények alapján inkább szokatlanul enyhe időre kell készülnünk, semmint “életünk legbrutálisabb telére”. Hogy ne csak az emlékezetünkre hagyatkozzunk, kikértük az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos állásfoglalását, akik a következő választ adták:

„Az El Nino jelenség hatása térségünkre elenyésző, nem lehet szoros kapcsolatot kimutatni az egyes időjárási paraméterek és az El Nino erőssége között. Inkább a trópusi területeken kialakuló időjárásra van hatással, illetve az USA téli időjárásával mutattak ki szorosabb kapcsolatot. Debrecenben az 1997-98-as tél valóban nagyon enyhe volt, 3°C volt a téli középhőmérséklet a -0.4°C-os 1981-2010-es normál értékkel szemben. Az OMSZ az ECMWF-ben (Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja) készült hathavi előrejelzéseket kapja, miszerint az idei tél az átlagosnál melegebbnek mutatkozik. Az ilyen hosszú távú előrejelzések még nagyon bizonytalanok, egyelőre csak tájékoztató jellegűek. Nem kizárt tehát, hogy hideg lesz a tél, de nyár végén ezt kijelenteni a jóslás kategóriájába esik.” – válaszolta érdeklődésünkre Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A meteorológusok szerint tehát nem tudható, milyen tél lesz az idén, de vélhetően -csak úgy, mint az utóbbi időben oly sokszor- enyhe téli hónapok elé nézünk.

– Kenyeres Attila –