Szeged, Hangai József, OMSZ, mentő, szóvivő

Mire érdemes odafigyelni ebben a hőségben a vízparton? Megkérdeztük! – interjú Hangai József mentőtiszttel

Helyi hírek

Tombol a nyár, dübörög a vakáció és az éves szabadságok ideje is megkezdődött. A legtöbben a vízparton ütik el ilyenkor az időt. Na de, mire érdemes mindenképp odafigyelni ebben a kánikulában? Hangai József mentőtisztet kérdeztük röviden.

Mire érdemes alapjaiban véve odafigyelnie a legkisebbektől a legidősebbekig, vagyis mindenkinek, ebben a hőségben?

Talán a leglényegesebb hőség idején a megfelelő folyadékbevitel. Különösen a csecsemők, kisgyermekek és idősek vannak kitéve a kiszáradás veszélyének. Felnőttek esetén általánosságban elmondható, hogy javasolt minden 10 testtömeg kilogrammra 4 deciliter folyadékbevitellel számolni. Lehetőség szerint ez a folyadék alkohol- és cukormentes legyen. Legjobb az ásványvíz, hiszen azzal a sókat is pótolni tudjuk. Minden cukrozott üdítő, gyümölcslé ezen a mennyiségen felül kalkulálandó.

Fontos továbbá, hogy a közlekedésben számoljunk azzal, hogy a meleg tompít, rontja a reflexeket, nő a reakcióidő. Célszerű ezt tudatosítani magunkban, mielőtt útnak indulunk. Szigorúan tilos gyermeket az autóban hagyni, akár lehúzott ablakkal is. Az utastérben ugyanis perceken belül életveszélyes szintet érhet el a hőmérséklet.

Ha vízpartra megy az ember, mikor menjen és mi az, amit mindenképp vigyen magával?

Ha csak van rá lehetőség, a déli időszakot – körülbelül 11 órától 14-15 óráig – töltsük hűvös, árnyékos helyen. Ha mégis napsütötte helyen kell tartózkodni, viseljünk valamilyen kalapot, fejvédőt. Mindenképp használjunk valamilyen napvédő szert, naptejet, napolajat – egyértelmű összefüggés van ugyanis a túlzásba vitt napozás és a bőrrák kialakulásának kockázata között.

Ha légkondicionáló berendezést használunk, az a külső hőmérsékletnél 3-5 Celsiussal állítsuk alacsonyabb hőmérsékletre. Ez kellő felüdülést biztosít, de nem terheli meg a hirtelen nagy meleg a szervezetet, ha kimegyünk az utcára.

És zárásképp: ha nem megfelelő módon fürdőzünk, milyen rosszullétek jelentkezhetnek?

Fürdőzés szempontjából lényeges, hogy csak az erre kijelölt helyeken fürödjünk. Felhevült testtel ne menjünk hirtelen a vízbe, hiszen a testet hirtelen ért hideg víz képes olyan reflexet kiváltani, ami akár fulladást is okozhat. Így csak fokozatosan, testünket visszahűtve menjünk a vízbe. Ne felejtsük el, hogy alkoholos állapotban tilos vízbe menni és mielőtt csúszdáznánk, vízbe ugranánk, mindenképp győződjünk meg a víz mélységéről, hogy a potenciális gerincsérülést és egyéb traumát elkerülhessük.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette