Bánffi szóda kiállítás

18 év után elköltözött a Szódatörténeti kiállítás a szegedi Szent István téri Víztoronyból

Helyi hírek
A Szent István téri Víztorony adott otthont Bánffi István, szegedi szikvízkészítő magángyűjteményének 2006. és 2024. között. Európa egyik első „szódamúzeumának” kiállítási anyaga felölelte a szikvíz történetét a feltalálótól, Jedlik Ányostól napjainkig. Ám a Bánffi&Bánffi Kft. tulajdonában lévő szikvíztörténeti gyűjtemény – melynek a Szent István téri víztoronyban lévő kiállítás is része volt – most eladásra került, így a tárlat elköltözik Szegedről.

A kiállításon bemutatásra kerültek gyönyörű szódásüvegek, plakátok, dokumentumok, szikvízkészítő gépek, a szikvízkészítés során használt eszközök, illetve az, hogy hogyan jelenik meg ez az ital a kultúránkban és az is, hogy hogyan vált gasztronómiánk szerves részévé.
A Bánffi&Bánffi Kft. tulajdonában lévő szikvíztörténeti gyűjtemény – melynek a Szent István téri víztoronyban lévő kiállítás is része volt – eladásra került. A kiállított tárgyak egy részét (szódásüvegeket, eszközöket) elszállították, a plakátok, dokumentumok, valamint a szódakészítő gép maradt a víztoronyban, ezek – szegedi palackokkal, üvegekkel együtt – továbbra is megtekinthetőek lesznek.
“Bár a különleges és páratlan ipartörténeti gyűjtemény új helyre költözött, jó szívvel gondolunk az elmúlt közel 20 évre, és büszkék vagyunk rá, hogy méltó helye volt nálunk a kiállításnak, maradandó élményt nyújtva a víztorony sokezer látogatójának” – áll a Szegedi Vízmű Zrt. által megosztott hírben, melyet hivatalos Faebook-oldalukon tettek közzé.

(Szegedi Vízmű Zrt. hivatalos Faebook-oldala)

Fotó: Frank Yvette