Szeged, Otthonfelújítási Program, otthonfelújítás, lakásfelújítás, házfelújítás, építőipar

Indul az új otthonfelújítási program, megkérdeztük a szakértőt mire elég a támogatás – interjú Földesi László épületenergetikussal

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, július elsején indul az új otthonfelújítási program, amely kapcsán megpróbáltuk kideríteni, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen támogatás igénybevételével a felújítás az átlag emberek számára. Kérdéseinket Földesi László, a Bodrogi Bau Kft. hódmezővásárhelyi áruházainak vezetője, épületenergetikus válaszolta meg.

Az otthonfelújítás szempontjából, az év mely szakasza a legnépszerűbb a magyarok körében?

Ha ki kell emelni egy időszakot, akkor az őszt emelném ki, ugyanis a legtöbben minden évben a télre való felkészülés előtt újítanak fel, vagyis a szeptember elejétől a november végéig tartó időszak a legnépszerűbb. A 2024. július elsejétől pályázható Otthonfelújítási program kivitelezéseire is ez a legalkalmasabb időszak. Ilyenkor a legideálisabb az időjárás a homlokzatok szigetelésére is, amellyel már a következő fűtési ciklusban érezni lehet a rezsiköltségeink csökkenését.

Melyek azok a részei egy családi háznak, lakásnak, amit mostanában a legtöbben felújítottak a tapasztalataik szerint?

Általában véve elmondható, hogy egy-egy felújítás minden részére kihat az adott ingatlannak. Legalábbis a vevőink körében ezt tapasztaljuk. A belső festésektől kezdve a homlokzatszigetelésen át, egészen a teljes tetőszerkezet és tetőhéjazat cseréig. Emellett nagyon gyakori a kertek szépítése is, a térkövezés, a díszkavicsok telepítése és füvesítési munkálatok egyaránt.

A támogatások ösztönzően hatnak? Igénybe veszik őket az emberek?

Az állami támogatások minden esetben ösztönzik a vevőinket a felújításra. Ezek nélkül sajnos nem mindenkinek áll rendelkezésére olyan összeg, amellyel a nagyobb munkálatokat egyben el tudják végezni. A 2 évvel ezelőtti, 3+3 millió forintos felújításból is száznál több vevőt szolgáltunk ki, és a most induló Otthonfelújítási programra is sok jelentkezőnk, érdeklődőnk van.

Hozzávetőlegesen, milyen költségekkel kell számolnunk egy felújításkor?

Ezt pontosan megmondani lehetetlen, mert nagyon sok mindentől függ az adott költség. Függ például a felújítás mértékétől, az ingatlan jelenlegi állapotától, az ingatlan méretétől és persze nagyban függ attól is, hogy milyen munkálatokat akarnak elvégeztetni a mesterekkel az ott élők. Beszélhetünk 1-2 millió forintos tételekről és 10-15 millió forintosakról is, határ a csillagos ég. A most induló Otthonfelújítási programban kihirdetett munkálatok díjait elég jól lefedik a megszabott árak, de ez nem minden esetben lesz elég a teljes kivitelezési költségre.

Zárásképpen: az alapanyag vagy a munkaerő kerül most többe?

A két évvel ezelőtti 3+3 millió forintos támogatás idején az építőanyag árak és a munkadíjak is jelentősen megnövekedtek, ebből az anyagárak mérséklődtek az elmúlt években, de a munkadíjak nem csökkentek. Így most azt kell mondanom, hogy a munkaerő kerül többe. Ettől függetlenül mindenkit óva intek attól, hogy csak a díjak alapján döntsön az építőanyagok és kivitelezők kiválasztásakor. Ugyanis általában sosem a legolcsóbb termékek és a legalacsonyabb munkadíjak lesznek a legmegfizethetőbbek a kivitelezési munkák végére. A kivitelezők esetében azt javaslom, hogy a felújítók mindig kérjenek referenciákat. Az építőanyagok esetében pedig az értékesítőket kérdezzék meg, még akkor is, ha van már egy olcsóbb árajánlatuk, mert biztos, hogy van olyan információ, tapasztalat, amire egy laikus nem gondolna.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette