Szeged, Somogyi könyvtár, Krusovszky Dénes, könyvbemutató, Tricikli Fesztivál

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat nyert Rakovszky Zsuzsa kötetbemutatójával indul a Tricikli Fesztivál Szegeden

Helyi hírek

Rakovszky Zsuzsa költő, író, műfordító 2023 őszén megjelent, Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért kapta meg idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A kötet bemutatóját június 27-én csütörtökön délután tartják a Somogyi-könyvtárban.

Rakovszky Zsuzsának tíz verseskötete és nyolc prózakötete jelent meg eddig. Egyszerre érzéki, tárgyszerű és elvont, metafizikus költészetének alighanem az idő az egyik legfontosabb témája.

A Visszaút az időben című verseskönyve és Az idők jelei című történelmi regény után az új kötetben is az idő kérdése és válasza foglalkoztatja: egyre apokaliptikusabb korunk élő jelen és vészjósló jövő ideje. A roppant erős kötetben két nagy ciklusban is találkozhatunk a költő másik fontos motívumával: a képekkel. Míg a Fortepan kötetben fényképeket hívott elő, itt festményeket ír át költészetté Rakovszky Zsuzsa.

A Sopronban született, Kossuth- és József Attila-díjas szerző az olvasást, kerékpározást és körültekintő kultúrafogyasztást népszerűsítő Tricikli Fesztivál – Irodalom három keréken programsorozatának vendégeként érkezik Szegedre. Tavaly szeptemberben megjelent, idén pedig Artisjus Irodalmi Díjjal is elismert Vita élő időben című kötetét a Somogyi-könyvtár 1. emeleti közösségi terében mutatja be június 27-én csütörtökön 16:30-tól, a mozgó irodalmi fesztivál hivatalos megnyitóját követően.

A fesztivál további programjairól itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Somogyi-könyvtár közleménye)

Fotó: Frank Yvette