„Feleslegessé” vált néhány könyved? – irány a Somogyi-könyvtár – interjú Sikaláné Sánta Ildikóval

Helyi hírek

Miután elstartolt a 95. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénysorozata, kíváncsiak voltunk arra, hogy azok, akik odahaza halmozzák a könyveket és van olyan mű, amiből esetleg a könyvespolcaikon kettő-három is akad, és szívesen odaajándékoznák az egyiket valakinek, miként tehetik azt meg a legegyszerűbben? Sikaláné Sánta Ildikóval, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatójával beszélgettünk röviden.

Mennyire gyakori, hogy megkeresik a Somogyi-könyvtárat azzal, hogy „feleslegessé” váltak odahaza a könyvek?

Elég gyakran, ha konkretizálnom kellene, akkor azt mondanám, hogy hetente többször érkezik be hozzánk olyan kérdés, hogy fogadunk-e használt könyveket.

És hogyan tud a Somogyi-könyvtár segíteni abban, hogy ne a kukában landoljanak ezek a könyvek?

Az ajándékba kapott könyvek először átválogatásra kerülnek. Sajnos sokszor megesik, hogy olyan rossz könyveket is kapunk, amelyek ázottak, koszosak vagy penészesek. A használható köteteket vagy állományba vesszük, vagy eladásra kerülnek, esetleg tovább ajándékozzuk őket. Előfordul, hogy az ajándékba kapott dokumentumok állapota jobb, mint a könyvtári polcon lévő példánya, ilyenkor lecseréljük a kötetet. Az is gyakori, hogy egy régebbi kiadás (amit nem adtak ki újra) már kikopott az állományunkból, ezért be tudjuk válogatni. Vannak olyan esetek is, amikor a kapott könyveket tovább ajándékozzuk, például művelődési házaknak, iskoláknak vagy épp a határon túlra. Egy másik gyakori felhasználási mód, hogy becsomagolva „zsákbamacska”-ként olvasóinkat lepjük meg velük, vagy kitelepüléseink alkalmával (SZIN, KÖ7, Könyves Piknik, Mályvavirág Alapítvány eseményei) a nyereményjátékainkon résztvevők választhatnak közülük.

Milyen könyvekről van leggyakrabban szó?

Általában vegyes tematikájú kötetek érkeznek felajánlásra. Szépirodalmi könyveket talán nagyobb arányban kapunk, mint szakirodalmakat. Leggyakrabban 1960 és 2000 közötti kiadású könyvek jönnek be, de előfordul, hogy régi dokumentumokat is kapunk, ezek többnyire ’45 előtti kiadásúak.

Sikaláné Sánta Ildikó és Pinjung Márknak is, aki a könyvek válogatását végzi.

Milyen okokra hivatkoznak ilyenkor az emberek?

Leggyakrabban költözködés miatt vagy hagyatékból kerülnek hozzánk a kötetek. De van néhány olyan olvasónk is, aki az ajándékba kapott könyveit a könyvtárnak adja, miután elolvasta őket.

Mennyire népszerű ma olvasni, könyveket gyűjteni, könyvtárba járni?

Azt tapasztaljuk, hogy az idősebb korosztály, a nyugdíjas olvasók eléggé nagy számban látogatják a könyvtárat és sokat, rendszeresen
kölcsönöznek. A középkorúak száma is szerencsére elég magas, viszont a fiatal korosztályt, diákokat sajnos nem látjuk olyan nagy tömegben, mint szeretnénk, noha tudjuk, hogy Szegeden rengeteg fiatal él és tanul. Azt tapasztaljuk viszont, és ez pozitív tendencia, hogy a könyvárak brutális emelkedésével egyre többen iratkoznak be hozzánk és használják a könyvtár állományát.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette