Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét Szegeden – képgaléria

Helyi hírek

Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok Szegeden – idén 19 helyszínen mintegy 100 rendezvénnyel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, kiállításokkal, könyvkiadók és folyóiratok által szervezett programokkal várják az érdeklődőket.

Az eseményt, amelyre 2024. június 13-a és 21-e között kerül sor, Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke és Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő nyitotta meg.

– A nagy kérdés az, mit jelent Szegednek, a szegediek számára a könyv? Ehhez azt kell számba venni, hogy mi határozza meg a szegedi gondolkodást, mi határozza meg Szeged városának viszonyát a könyvhöz? Azt gondolom, hogy legelőször a városnak a nagyon erős és gazdag kulturális öröksége az és hogy itt van velünk együtt, a várossal szimbiózisban az egyetem, a tudás és gondolkodás képességének a forrása, és emiatt a szegediekben megvan a tudásnak és a gondolkodásnak becsülete. Legalább ilyen fontos a szabadság, a művészetek, a tudomány és a gondolkodás szabadsága. A kritika és önkritika fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, de ez az olvasó ember számár természetes, hiszen ezzel találkozik minden jól megírt könyvben: ez a lehetősége annak, hogy a gondolatok ütközzenek és ne az emberek. Szegedet egy ilyen városnak gondolom, amelyik képes arra, hogy a könyvekben önmagát meg tudja látni – mondta Kozma József menyitó beszédében a szeged.hu tudósítása szerint.

Kozma József

Tisza Kata köszöntőjében arról beszélt, milyen jelentősége van egy szövegnek az alkotó és a befogadó számára.

– A szöveg egyszerre rejti a seb és gyógyulás lehetőségét is, a függőséget és felépülést is, de a szöveg mégiscsak eszköz, helyettünk nem tud cselekedni. Cselekedni a szöveg hatására csakis mi magunk tudunk, amennyiben végül nem kizárólag a szöveggel, hanem azon keresztül önmagunkkal köteleződünk el. A szöveg egy meghívás, vagy a szöveg mögé rejtőzünk, vagy megnyitjuk magunknak a rést a szöveg befogadására, de mégis az alámerülés, a fájdalom jelent valós szövetséget a szöveggel és azon keresztül a saját érzéseinkkel. Ha ez megtörténik, akkor egy erős érzelmi-gondolati szövetség jön létre. A fő kérdés nem az, hogy mire gondolt a költő, mert az pusztán esztétikai választ szül, hanem az, mit érez az olvasó? Ez utóbbi kérdés ad lélektani, bátor és transzparens választ, ami akár egy újabb, saját olvasat teremtését jelenti, ha ennek reflexiója vissza kerül az íróhoz, az a kortárs író esetében igen hálás lehetőség, mert így maga az író is nyerhet az olvasón keresztül újabb értelmezéseket. Az egész szövetség olyanná válik, mint egy élő, lüktetőt párbeszéd. Ez pedig olyan magas minőségű emberi kapcsolódás a leírt szavakon és azok jelentésének kibontásán át önmagunkhoz, ami életet menthet, életben tarthat, kimozdíthat, felrázhat, átölelhet, megnyugtathat és növekedésre késztethet. Erre szerződünk – mondta Tisza Kata az alkotó és a befogadó, az író és az olvasó kapcsolatáról. Derült ki a hírportál összegzéséből.

Tisza Kata

A könyvhét  szegedi programjainak vendége lesz mások mellett Lovranits Júlia Villő író, biológus, mesemondó, Benkő László író, a Cser Kiadó két kiemelkedő szerzője, Berta Ádám és Dulai Péter, Mártonffy András, a Móra Könyvkiadó írója, valamint a nemzetközi színtéren is elismert horrorszerző, Veres Attila, Kollár Zsolt író a Sztehlo bárkái című regényével, valamint Csirmaz Luca pszichológus és kutató, a Libertine Könyvkiadó szerzője. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából megjelent filmes könyvét mutatja be Koltai Róbert színész, rendező és a kötet szerzője, Gaál Ildikó.

A kortárs irodalom  szegedi keresztmetszetét mutatja föl, tallózva a városhoz kötődő írók, költők tavaly publikált alkotásaiból a Szegedi horizont 2024 című antológia. A kötetet a Városháza dísztermében ismerhetik meg az érdeklődők június 14-én. Ezen a napon rendezik a könyvtár gyermekeknek szervezett olvasásnépszerűsítő játéka, a Könyvkirály eredményhirdetését is.

Június 15-én a  szegedi alkotók közül Veszelka Attila költő Bene Zoltánnal, Gyukics Gáborral, Reke Balázzsal és Szilasi Lászlóval beszélget készülő vagy éppen frissen publikált kötetekről, tervekről. Június 16-án Darvasi László most megjelent, Neandervölgyiek I-III. című nagyregényének kulisszatitkairól tudhat meg többet a közönség, a programokat végül Matuscsák Tamás és Géczi János könyvbemutatói zárják.

A 95. Ünnepi Könyvhét szegedi megnyitóján kiosztották az önkormányzat könyvtámogatásait

A támogatásról szóló okleveleket a következő személyek vették át:

  • Annus József Kulturális és Oktatási Alapítvány
  • Areion Kulturális Egyesület
  • Bene Zoltán
  • Boook Kiadó Kft.
  • Csongrád Megyei Népművelők Egyesülete
  • Szónoky Miklós
  • Kiss Mónika Mária
  • Lukovicsné Nagy Ibolya
  • Magonyné Varga Emőke
  • Monostori András István
  • Némethné Balázs Katalin
  • Pilz Roland
  • Pompeji Alapítvány
  • Szegedi Írók Társasága
  • Végh Gyula

 Átadták az Év könyve díjat is

Az Év könyve díjat 2024-ben Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla illusztrátor Frida és Gubanc Szegeden című könyve nyerte el.

(MTI, szeged.hu)

Fotó: Frank Yvette