Papp László Halms Debrecen

Kínai cég vízszennyezése: reagált a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a HALMS Hungary Kft-nek kiszabott bírságról szóló döntését a jogszabályi előírásoknak és az eddigi általános gyakorlatnak megfelelő módon és időben, még a jogorvoslati határidőn belül tette közzé a honlapján – közölte a megyei kormányhivatal.

Azt írják, a kormányhivatal haladéktalanul intézkedett egy debreceni fémfeldolgozó cégnél felmerült környezetveszélyeztetés kapcsán a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, és a kiszabható legmagasabb bírságot alkalmazta.

Közleményükben arra is kitérnek, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodási hatósága a katasztrófavédelem jelzésére haladéktalanul előzetes értesítés nélküli hatósági ellenőrzést tartott a HALMS Hungary Kft. telephelyén.

A kormányhivatal azonnal intézkedett, hogy a szennyezés terjedését megakadályozza, majd az előírt intézkedések betartását kétszer is ellenőrizte. A kormányhivatal hulladékgazdálkodási eljárás indított, mivel a cég szabálytalanul tárolta a tevékenysége során keletkező veszélyes hulladékokat, nem vezette a szükséges hulladékgazdálkodási nyilvántartásokat, és nem tartotta be a hulladék gyűjtőhelyekre vonatkozó előírásokat sem. A környezetveszélyeztetést okozó jogsértés miatt a kormányhivatal a lehető legmagasabb bírságot szabta ki. A kormányhivatal a jövőben is rendszeresen ellenőrzi a kft. tevékenységét. Az ügyben katasztrófavédelem vízügyi hatósága is eljárást indított

– írták.