Villámlás, zivatar

Narancs riasztás Debrecenre és Hajdú-Biharra: 4 centinél is nagyobb átmérőjű jég hullhat

Helyi hírek

Hétfőn több helyen, több hullámban kell számítani zivatarokra az országban, ezek környezetében helyenként felhőszakadás (>25-30 mm), viharos (60-85 km/h) széllökés, jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) előfordulhat.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint az érkező hidegfront mentén a Dunántúl keleti felén és a középső megyékben, illetve annak előterében a keleti, délkeleti országrészben heves zivatarok (2-4 cm-t elérő, esetleg meghaladó jégátmérő; 90 km/h-t meghaladó széllökés, felhőszakadásból >30-40 mm – egymást követő zivatargócokból egy-két helyen akár >50 mm – csapadék) kialakulására is kedvezőek a feltételek. A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől megkezdődik a légkör stabilizálódása, éjszaka egyre inkább az ország délkeleti felére szorulnak vissza a (már várhatóan nem heves) zivatarok, számosságuk ott is csökken.

A meteorológiai szolgálat a hajdú-bihari járások többségére másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki a zivatarveszély miatt:

Kedden napközben főként a Dunától keletre alakulhat ki ismét nagyobb számban zivatar, az erősebb gócokat jégeső (jellemzően 2 cm-t nem meghaladó átmérő), erős, viharos (>55-70 km/h) széllökések kísérhetik, sőt, elsősorban az északkeleti negyedben felhőszakadás (>25-30, az egymást követő cellákból néhány helyen akár >40 mm) társulhat hozzájuk. Késő délutántól, estétől a zivatarok számossága várhatóan jelentősen csökken.