Papp László: “Európa mind a mai napig adósunk”

Helyi hírek

A trianoni békedidktátum évfordulóján mondott beszédett Papp László, Debrecen polgármestere. Jó szokásához híven aktuálpolitikai utalásokkal.

A teljes beszéd itt olvasható, az érdekesebb részeket idézzük:

“Európa mind a mai napig adósunk, még akkor is, ha ez a gondolat gúnyos mosolyt csal néhány hazai vagy európai politikus arcára. A trianoni diktátummal ugyanis semmibe vették Magyarország történelmi szerepét, amelyet Apponyi Albert gróf így fogalmazott meg: »A történelmi Magyarország töltötte be azt a feladatot, hogy oly államot tartva fenn, amelyben egyensúly és biztonság uralkodott, megvédte Európát a keletről fenyegető közvetlen veszedelmek elől.« Ezt a hivatását tíz évszázadon át töltötte be és erre egyedül organikus egysége képesítette…”

“Ahogy egykoron, úgy most is fontos feladat hárul ránk. Látjuk, hogy a minket körülölelő világ forrong. A háború szelleme járja be a világot, és ennek borzalmait láthatjuk közvetlen szomszédságunkban is. ”

“Ne engedjük a békét szép lassan elillanni, mert visszatérnek azok a vészterhes idők, amelyek végül az első világháborúhoz és aztán a trianoni tragédiához vezettek.”

“Egy újabb Trianont elkerülendő, most mindent meg kell tennünk a békénkért, Debrecen jövőjéért. Fejlődni, jövőt tervezni csak békében lehetséges. Ezt kívánja Debrecen és minden debreceni polgár érdeke.”