Kosztin Mihály

Kosztin Mihály: “Pénz lenne, csak nem arra költik, ami az itt élőknek fontos

Helyi hírek

Átfogó útburkolat-felújítási programot indítana. Társasházakat, játszóteret építtetne a kihasználatlan önkormányzati tulajdonú telkekre, és Vámospércsre csábítaná a Lidlt és más bolthálózatokat. Visszaállítaná az orvosi ügyeletet, és valódi várossá fejlesztené a környező településekhez képest lemaradt Vámospércset. Kosztin Mihállyal, a Közösen Vámospércsért Egyesület polgármesterjelöltjével beszélgettünk. 

14 éve önkormányzati képviselő Vámospércsen, de idén csak a polgármesteri székért indul. Miért?

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy érdemi változást Vámospércsen már csak a városvezetés teljes lecserélésével lehet elérni. Hiába mutatkoztam konstruktívnak ellenzékben, hiába voltak jobbító javaslataim, a fideszes városvezetés teljesen elzárkózott. Soha senkivel nem akartak együttműködni. 18 évük volt rá, hogy felvirágoztassák Vámospércset. Kudarcot vallottak, ezért most át kell adniuk a helyüket olyanoknak, akik valóban a városunkért akarnak dolgozni.  

Mire gondol akkor, amikor úgy fogalmaz, kudarcot vallott a jelenlegi városvezetés?

Nem kell ezt sokat magyaráznom azoknak, akik itt élnek. Elég, ha az utak állapotát megnézzük. Vámospércs belterületi útjainak 60%-a még mindig földút! Mintha a középkorban lennénk! A megye másik oldalán Kabán közel 100%-os a szilárd burkolatú utak aránya. Vámospércsen pedig a fideszes városvezetésnek 18 év alatt kettő, azaz kettő darab földutat sikerült leaszfaltozniuk. Nem véletlenül mondjuk, hogy Vámospércs legyen végre tényleg város. 

Az nem tűnik soknak. De nehéz elképzelni, hogy semmi nem fejlődött Vámospércsen 18 év alatt.

Az már azért művészet lenne, ha 18 év és rengeteg beáramló EU-s támogatás után semmi változás nem történt volna a városban. Természetesen épültek dolgok, haladt valamennyit a város, de a környező településekhez képest szembetűnő a lemaradás. Nyírmártonfalva, Nyíracsád, Nyírábrány fényévekkel hagyta le Vámospércset az elmúlt évtizedben. Meg is lett az eredménye, hiszen a fiatalok folyamatosan költöznek el a városból, a lakosság folyamatosan csökken. Ha nem teszünk valamit, pár év múlva 5000 fő alá esik az itt lakók száma. Hiába van városi rangja Vámospércsnek, egyre inkább úgy nézünk ki, mint egy falu a megye más településeihez képest. Ezen sürgősen változtatnunk kell, és Vámospércset végre tényleg várossá kell fejlesztenünk. 

Mit kellene akkor tenni? Mit tervez, ha Önt választják polgármesterré?

Egyrészt el kell indítanunk egy tervezett, ütemezett útburkolati programot. Vannak erre pályázati források, hiszen ha a megye más településeinek sikerült, akkor miért ne sikerülhetne Vámospércsnek. Másrészt vannak olyan fejlesztések, amelyek nem vagy alig kerülnek pénzbe.

Milyen fejlesztésekre gondol?

Ott van például az a 32 önkormányzati tulajdonú telek a város határában, ami 20 éve vár hasznosításra. Elképesztő pazarlás és hanyagság, hogy ezzel semmit sem kezdett a városvezetés. Polgármesterként én társasházakat, játszóteret, közparkot építenék ide. Nem kizárólag önkormányzati pénzből, hanem befektetők bevonásával. És mindenképp idecsábítanék egy Lidl vagy egy Aldi áruházat.

 Hogyan tervezi Vámospércsre hozni a Lidlt vagy az Aldit?

Ez egyáltalán nem pénz kérdése. Azon múlik, hogy valaki akar-e dolgozni, és tud-e jól tárgyalni. Vámospércsen és környékén van fizetőképes kereslet, a város el tudna tartani egy ilyen élelmiszerboltot. Ha a város kedvező ajánlattal tudja megkeresni ezeket a cégeket, akár meg is versenyeztetheti őket a piacért. Egy élelmiszerlánc nemcsak munkát tudna adni az itt élőknek, hanem egyszerűvé tenné a kedvező árú bevásárlást. Nem kellene ezért Debrecenbe utazni a vámospércsieknek. De a környező településekről is érkeznének bevásárlók, akik ha már megfordulnak nálunk, máshol is vásárolhatnának. Egy ilyen beruházás mindig felpezsdíti egy település életét. 

Az útburkolati programon és a város szélére tervezett beruházásokon kívül milyen tervei vannak még polgármesterként?

Van sok apróság, ami igazán nem kerülne sok pénzbe, de végre igazi várossá tenné Vámospércset. Ránk férne például egy új bankfiók, amit az élelmiszerláncokhoz hasonlóan lehetne a városba csábítani. De a vámospércsiek szívesen látnának egy Pepco-t, egy DM-et vagy egy Rossmannt is. Mi készen állunk arra, hogy ezeket az üzleteket kedvező feltételekkel a városba csábítsuk. Szeretnénk továbbá egy ipari parkot is kialakítani, melyhez pályázati forrás bevonása lesz szükséges. Azt viszont fontos leszögeznem, hogy csak olyan üzemek létesülhetnek majd Vámospércsen, melyek nem környezetszennyezőek és kizárólag magyar munkavállalókat foglalkoztatnak. 

Nemrég azt nyilatkozta, hogy visszavennék a piac üzemeltetését, melyet a jelenlegi polgármester üzleti alapon kiszervezett. Miért fontos ez Önnek és a városnak?

Egy olyan épület üzemeltetését szervezte ki a Fidesz, amelynek közel 0 Ft volt a fenntartási költsége. Az önkormányzat hosszú éveken keresztül saját hatáskörben tudta üzemeltetni a piacot, semmi oka nem volt rá, hogy ezt kiszervezze. Helyette fejleszteni kellene a piac szolgáltatásait. Ha megválasztanak, számos ilyen fejlesztést fogunk bevezetni. Díjmentessé tesszük a WC-t, szemétgyűjtőket helyezünk ki, és a jelenleginél jobban rendben fogjuk tartani a környezetét. Kerékpártárolókat is telepítünk a kerítésen kívülre, hogy ne az eladótérből vegyék el a helyet az ott tárolt biciklik. Valamint a parkolóhelyek számát is bővíteni fogjuk. Megint nem eget rengető költségekről beszélünk, de a vámospércsiek kényelmét nagyon is emelnék ezek a beruházások.

Korábban felszólalt a vámospércsi orvosi ügyelet megszüntetése ellen. Azóta Tasó László fideszes országgyűlési képviselő is azt támogatja, hogy újra kellene nyitni a vámospércsi ügyeletet. Mit tervez ezügyben polgármesterként?

Május 18-án fordultam írásbeli javaslattal a városvezetéshez, hogy Vámospércs a környező településekkel közösen vállalja be egy ügyeleti pont üzemeltetésének költségét, és nyissuk újra az orvosi ügyeletet a városunkban. A fideszes többség természetesen, mint mindig, leszavazta a konstruktív javaslatomat. Pénzhiányra hivatkoztak, miközben csak városnapokra 5 év alatt közel 100 millió forintot, polgármesteri autó vásárlására 7,5 milliót, a fenntartására pedig 8 milliót költött a város. Pénz lenne, csak nem arra költik, ami az itt élőknek fontos. Viszont javaslatomat Tasó Lászlónak is elküldtem, aki bejelentette, hogy tudja támogatni a vámospércsi orvosi ügyelet visszaállítását, ha a város finanszírozza azt. Polgármesterként emlékeztetni fogom az országgyűlési képviselőt erre az ígéretére.. Vámospércsnek joga van saját orvosi ügyelethez, pláne, ha még a költségét is álljuk!

– Horváth Ádám –