Dr. Kerekes László

Dr. Kerekes László: „Nagyobb sebességre kapcsoljuk Hajdúszoboszló fejlesztését!”

Helyi hírek

Nem adná oda a Járóbeteg-ellátót a Debreceni Egyetemnek, vendégmunkás-szállók helyett a turizmusnak adná vissza a várost, mentesítené a városvezetést a pártpolitikától, és átláthatóvá tenné Hajdúszoboszló pénzügyeit. Interjú Dr. Kerekes Lászlóval, Hajdúszoboszló momentumos támogatással induló civil polgármesterjelöltjével.

Ön elismert sebész főorvos Hajdúszoboszlón. Nem félt, hogy mi lesz a hírnevével és a praxisával, ha a Fidesz ellen indul egy választáson?

Az ember felelősséggel tartozik azért a közösségért, ahol él. Sokan megkerestek az elmúlt hónapokban, hogy szükség lenne egy higgadt, hozzáértő, a pártpolitikai civakodást helyett a városért dolgozó polgármesterre, és bennem látnák a lehetőséget. Magam is végiggondoltam a kérdésben megfogalmazott dilemmát, de úgy döntöttem, hogy Hajdúszoboszló fejlődése most fontosabb, mint az egyéni kockázatok. Egyébként pedig nem aggódom: az én szakmámra politikai helyzettől függően szükség van Magyarországon.

Azt mondja, „pártpolitikai civakodás helyett”, de ön is a Momentum színeiben indul. Nincs itt ellentmondás?

Nincs. A többi párttal ellentétben a Momentum mindig is nagy önállóságot adott az önkormányzati politikusainak, ha azok nem mentek szemben a párt alapértékeivel. Márpedig az európai értékek, a szabadság, a becsületesség, a tolerancia, a szolidaritás vagy épp a teljesítményelvűség az én értékrendemnek is az alapjai. Az ország egyik legjobb polgármestere Soproni Tamás, Terézvárost vezeti. Ő híres arról, hogy bár egy hatpárti koalíciót irányít, a pártpolitikát teljes egészében kizárt a város vezetéséből. Én az ő példáját szeretném követni.

„Teljes megújulást Hajdúszoboszlón” – így hangzik az ön szlogene. Mit ért ezalatt?

Hajdúszoboszlón nemcsak a városvezetés, de az állítólagos ellenzéki szereplők is a Fideszhez köthetők. Ahhoz, hogy a város kiszabaduljon végre a pártpolitika fogságából, teljesen meg kell újítanunk a közéletet és a városvezetést. Ezért indulok helyi lelkes civilekből álló csapattal, akik tenni akarnak Hajdúszoboszló fejlődéséért.

Orvosként kritizálta a terveket, melyek szerint a szoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrumot (JEC) a jövőben a Debreceni Egyetemnek adná át a város. Mi ezzel a probléma?

Az átadást ugyan még tagadja a polgármester, de nyílt titok, hogy a Debreceni Egyetem már kinézte magának a járóbeteg-ellátónkat. Nem véletlenül, ugyanis jelenleg a megyei kistelepülések járóbetegeit a Debreceni Klinikáknak kell ellátnia. Ha viszont megszereznék a szoboszlói centrumot, akkor ide irányíthatnánk a környező települések minden betegét. Ez a hajdúszoboszlóiaknak nagyon kedvezőtlen lenne, hiszen akár többszörösére is nőhetne a járóbeteg-ellátó terheltsége. Ezért is tiltakozom minden fronton a JEC átadása ellen. Na meg azért is, mert az épületet a szoboszlóiak annak idején saját pénzükből, téglajegyek vásárlásával építették saját maguknak. Nem adhatjuk és nem is fogjuk senkinek odaadni.

Mit szól a polgármester által bejelentett szoros együttműködéshez a Debreceni Egyetemmel? Ez már az Ön által felvázolt tervek része?

Ez az együttműködési megállapodás inkább aggasztó, mint örömteli hír , hiszen semmit nem tudunk a részleteiről. A polgármester konkrétumok nélkül, kampányfogásból tájékoztatta a közvéleményt. Miközben félő, hogy pont ez a megállapodás fog elvezetni például a Járóbeteg-ellátó átadásához. Czeglédi Gyula szerint a megállapodás két fő fókusza az egészségügy és a turizmus. És mivel korábban a Fürdő Debrecennek átadásáról is felröppentek hírek, aggodalommal tekintek erre a megegyezésre. Ezért is szólítottam fel a polgármestert, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a megállapodás részletes szövegét.

Megtették? Mi nem olvastunk róla.

Nem, ez sajnos azóta sem történt meg.  Minden szoboszlói átgondolhatja, hogy vajon miért nem akarják nyilvánosságra hozni ezt a megállapodást még a választások előtt.

Ha ön lesz a polgármester, megakadályozza a Járóbeteg-ellátó elvételét?

Természetesen. A Járóbeteg-ellátó a Hajdúszoboszlóiaké, és ha rajtam múlik, akkor az is fog maradni.

Mit ígér a hajdúszoboszlóiaknak megválasztása esetén?

Leginkább azt, hogy nagyobb sebességre kapcsoljuk Hajdúszoboszló fejlesztését. Mert van tennivaló bőven. A városközpont mellett muszáj pénzt és figyelmet fordítani a lakóövezetekre is. Emellett meg kell akadályoznunk, hogy Hajdúszoboszló Debrecen vendégmunkás-szállójává alakuljon. Olyan helyi pozitív ösztönzőket kell alkalmaznunk, hogy a szállástulajdonosoknak érdekében álljon a turizmusra fókuszálniuk a vendégmunkások helyett. Azt a problémát pedig a debreceni városvezetésnek kell megoldani – hiszen ők maguk okozták.

Milyen fejlesztéseket tervez a városban?

Fel fogjuk újítani a leromlott útburkolatokat, járdákat Hajdúszoboszló egész területén. Egyes helyeken pedig a közvilágítást is cserélni fogjuk. Rendbe tesszük a biciklis közlekedést is, mert egy ilyen méretű város, mint Hajdúszoboszló ideális lenne a biciklisek számára, ha átgondolt és összefüggő lenne a kerékpárút-hálózat. Új programmal fogjuk segíteni a fiatalok lakhatását és a hátrányos helyzetben élőket, mert erre lényegében egyáltalán nem költött a jelenlegi városvezetés. És persze átláthatóvá tesszük a város pénzügyeit és leállítjuk a pazarló kifizetéseket. Hajdúszoboszló nem lenne szegény város, ha felelősen gazdálkodnának a bevételeivel.

– Horváth Ádám –