Kiss Sándor "Sárkány" hajdúböszörményi polgármesterjelölt

Hajdúböszörmény “Sárkánya” is indul a polgármesteri címért – Kiss Sándor interjút adott a Debreceni Napnak

Helyi hírek

Kiss Sándor „Sárkány” aktív sportoló, vállalkozó, mozifilm-szereplő. Függetlenként száll ringbe a polgármesteri székért Hajdúböszörményben, a megye egyik legfideszesebb városában. Interjúnkban Sárkány mesélt sportolói karrierjéről, az éjszaki életről, a zord külsejéből fakadó előítéletekről – és természetesen legfontosabb aktuális célkitűzéséről, a polgármester-jelöltségéről.

Mielőtt mesélnél az életedről és a terveidről, először a beceneved története érdekelne. Hogyan lettél Sárkány?

Tizenhét-tizennyolc éves lehettem, amikor egy thaiföldi edzőtáborban kezdett el “Dragon”-nak szólítani az ottani edző, mert már fiatalként is ugyanilyen fizimiskával rendelkeztem, mint most. És ez valahogy megmaradt becenévként. A tetoválásaim többsége sárkányt, pikkelyeket és a hozzá kapcsolódó motívumokat ábrázol.

Mit lehet tudni rólad? Mivel foglalkozol a magánéletben?

Hajdúböszörményben születtem és ott is jártam általános iskolába, majd a pallagi szakközépiskolában végeztem állategészségügyi technikusként. A családom mindig is mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozott, és ezt a vonalat követve gondoltam azt, hogy egyszer állatorvos leszek. Fel is vettek az állatorvosi egyetemre, de sajnos az anyagi helyzetünk nem engedte meg, hogy oda járjak, így tanulás helyett el kellett mennem dolgozni. Így csöppentem bele az éjszakai életbe, amiben a mai napig aktívan részt veszek. Rendezvényszervezéssel, rendezvénybiztosítással és vagyonvédelemmel, személyvédelemmel is foglalkozom. Az éjszaki élet mellet a másik meghatározó vonal az életemben a küzdősport, ami egészen hatéves koromtól elkísér. A legnagyobb sikereket grapplingben értem el, voltam Eb-bronzérmes és Európa Kupa-győztes. Most, negyvenöt évesen készülök az első dan vizsgámra kick-box-ból.

Kiss Sándor "Sárkány" hajdúböszörményi polgármesterjelölt

Nem érzed még az öregedést?

Nem, hála istennek, hiszen kicsi gyerekként elkezdtem sportolni és mindig is káros szenvedélyek nélkül éltem, maximálisan az egészséges életmódra törekedtem. Számomra ez az egész testmozgás egy életforma, és ezt adom át a gyerekeimnek is. Fiatal koromban, amikor a küzdősporttal ismerkedtem, gyenge és vékony testalkatú gyerek voltam, és az edzők javaslatára figyeltem oda jobban az izomnövelésre is. Kialakítottam az otthoni edzőtermemet, majd megismerkedtem az erőemeléssel is, amit később már profi szinten is műveltem. Ebben a sportágban sikerült világ- és Európa-bajnoki eredményeket elérnem. Majd amikor a barátaim is megtudták, hogy otthon edzegetek, elkezdtek ők is átjárni hozzám. Az első szakedzői képesítésemet Új-Zélandon szereztem meg, amikor fekvenyomás kategóriában világbajnok lettem. Később elvégeztem több képesítést is, és most kick-box, thai-box, testépítés, fitnesz- és aerobik-oktatást is tudok vállalni. A házi konditermem idővel kinőtte magát, és most egy ötszáz négyzetméteres edzőtermet és egy sport egyesületet is üzemeltetek. Mindezt teljesen saját önerőből építettem fel, a várostól soha nem kaptam egy fillért sem, pedig sokszor megígérték, hogy támogatnak majd. Nem haragszom rájuk, de azért mindig is úgy gondoltam, hogy Hajdúböszörmény legeredményesebb sportolójaként ez azért járna nekem. Egy újságcikk nem készült velem, egy kitüntetést nem kaptam soha, mint ahogyan a többi sportoló sem a városban. Így sok tehetséges fiatal elmegy más városba, hogy kibontakozhasson, és szponzorokat, támogatókat keressen. Mert például az erőemelés és a küzdősort is egy nagyon költséges sportág. Csak halkan jegyzem meg, hogy a támogatást azok kapják meg, akik elkötelezték magukat a kormánypárt iránt.

A sport miatt kerültél bele a Slawa című filmbe?

A Slawa rendezője, Dusa Tibor szintén a Ronin Fight Academy-be jár edzeni, és a teremből válogatott szereplőket a filmhez. Nagydarab, erős, karakteres embert keresett, aki beleillett a főgonosz szerepére. Rám esett a választása, én pedig azonnal igent mondtam a felkérésre. Nagyon hálás vagyok neki, mert olyan élményt kaptam a mozifilm által, ami életem végéig el fog kísérni.

Van bármilyen kapcsolatod régi padavanoddal, a bökönyi Kissárkánnyal?

Igen, ismerem őt személyesen is, egy diszkóban találkoztam vele, amikor még egészen fiatal kölyök volt. Egy áldott jó teremtés, aki a mai napig felnéz rám és testvéreként szeret. Leutánozta a tetoválásaimat, a hajviseletemet, a sportban is elkezdett követni, és így maradt rajta a Kissárkány becenév. Tartjuk a kapcsolatot, és találkozunk is egy-két havonta.

Térjünk rá a polgármesteri jelöltségre. Régóta tervezed vagy csak hirtelen jött az ötlet, hogy megpróbálod?

Több mint huszonöt éve hathatósan közreműködöm Hajdúböszörmény életében, a közbiztonságban, a szórakoztatóiparban és a sportban is. Felnőve egyre jobban érzékeltem a város hiányosságait, most pedig azt látom, hogy minden csak süllyed lefelé. Ezért eldöntöttem, hogy valamit lépnem kell. Azt gondolom, a tudásommal és a szakmai hátteremmel segíteni tudom az ott élő embereket, hiszen napi rendszerességgel ott mozgok közöttük. Nappal edzéseket tartok, toborzom a sportolni vágyó kissrácokat, foglalkozom a hátrányos helyzetű gyerekekkel, este pedig a szórakozóhelyeket őrzöm,  így rálátok a mindennapi hiányosságokra is. Ezért indultam el független jelöltként a polgármesteri székért, de abszolút nem akarok politizálni, csak Hajdúböszörményt szeretném szebbé és jobbá tenni. Persze megkerestek ellenzéki pártok is, hogy dolgozzunk együtt, de megköszönve a felajánlást, azt válaszoltam nekik, hogy ezt egyedül szeretné megpróbálni.

Szerinted milyen a jó politikus? Ismersz ilyen embert, aki ráillene ez a megnevezés?

Nem ismerek ilyen személyt, és szerintem az országban elég sokan így lehetnek ezzel. Sajnos ennek a véleménynek köszönhetően indulok a választáson én is negatív hátszéllel. Mert akik nem ismernek, azok azt mondják rólam, hogy én is csak a pénzt akarom ellopni, hogy majd visszaélek a hatalmammal, és úgysem lesz jobb a városvezetés általam sem. Persze ezt mind a hátam mögött beszélik, mert azért szemtől szembe nem merik elmondani a véleményüket. Erre csak azt tudom mondani, hogy én nem bújok el senki elől, elfogadom a negatív kritikákat, és a problémát közösen szeretném megoldani az emberekkel. De azért sok pozitív támogatást is kaptam a jelöltséggel kapcsolatban.

Mit üzennél a külsőd alapján megítélő embereknek, hogy egy sárkányokkal kitetovált ember is lehessen polgármester?

Azt kell mondanom, hogy a mostani polgármester sem sokkal szebb. De a külsőséget félretéve azt javasolnám, hogy üljünk le egy kávé mellé, és beszélgessünk. Azt fogják tapasztalni, hogy nem az az ember vagyok, akit már előre leírtak magukban. A külcsín nagyon félrevezető lehet, ismerjék meg inkább a belső tulajdonságokat, majd úgy hozzák meg döntéseket. Az a tapasztalatom, hogy tízből kilenc embernek azonnal megváltozik a véleménye ha elkezdünk beszélgetni.

Mit gondolsz a mostani politikai életről, beleértve Magyar Pétert is, aki a körútja során Hajdúböszörménybe is ellátogatott?

A mi településünkön fideszes vezetés uralkodik, nálunk is élnek megszorításokkal, félelemkeltéssel azoknál, akik más politikai nézeteket vallanak. Az ijesztgetés ellenkezőjét szeretnénk elérni, és ezért is hangoztatom az embereknél, hogy nem szabad félniük, mert 2024-ben Magyarországon ki lehet nyilvánítani a véleményüket. Ezt pedig a szavazással érhetik el, hiszen mindenkinek szíve joga, hogy kire teszi le a voksát. Részt vettem Magyar Péter beszédén, amiért később negatív kritikákkal is illettek. A négyszemközti beszélgetésünk alkalmával felajánlotta a közös munkát és a támogatását is, de megköszönve a segítséget, az válaszoltam neki, hogy politizálás nélkül, csak a város életét szeretném jobbá tenni. Mint magánemberről, azt tudom róla elmondani, hogy egy nagyon értelmes, korrekt személy benyomását keltette, csak pozitív véleményem van róla.

Felröppent a hír, miszerint csak egy “kamuinduló” vagy, a hajdúböszörményi ellenzéket akarják veled gyengíteni, és majd vissza fogsz lépni. 

Hallottam ezeket a híreket én is, sőt olyanokat is, hogy Kiss Attila, a mostani polgármester családtagja vagyok, mert megegyezik a vezetéknevünk. Ezeket a jogtalan tényeket az ellenzék és a Fidesz találja ki, és kamuprofilokon keresztül hirdetik. Nekem nem kell bizonygatnom senkinek semmit sem, mert ismernek, és sokan elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. De ha mégis üzennék nekik, akkor azt mondanám, nem fogok visszalépni, a szavazatokat sem fogja senki sem elvenni, és a Fidesz sem támogat anyagilag. A saját pénzemből finanszírozok minden felmerülő költséget.

Tényleg nincs elég munkahely Böszörményben?

A probléma ott kezdődött, hogy – mint annyi helyen országszerte – betelepítették a külföldi munkavállalókat, és átköltöztették a más településekről jött romákat. Megoldatlan feladatok, hiszen ezeknek az embereknek már nem tudunk munkát adni. A mezőgazdasági vállalkozások eltartanák a várost magát, de a betelepített munkavállalókkal megnehezítik a munkahelyi állapotokat.

Mit lehet ezekkel a nehézségekkel kezdeni?

Még dolgozunk a megoldáson. Az viszont megfigyelhető, hogy betelepítések előtt a városunk szép és élhető helyként működött, majd teljesen megváltozott minden. Így érzékelhető a különbség, hogy mi lett elrontva és mi nem.

Miért szavazzanak rád az emberek?

Hajdúböszörmény egy nagyszerű mezőgazdasági város, ahol mindenfajta vállalkozás végezhető. Csak annyi a hibája, hogy a helyi vezetőség elsüllyesztett nagyon sok mindent. Híresen jó sportélettel, szórakozóhelyekkel rendelkezett egykoron, de mindezekkel együtt a kulturális élete is teljesen lenullázódott. Hajdúböszörmény régi dicső fényét próbáljuk a családdal, barátokkal visszaállítani, és ezért kérem, hogy szavazzanak nekem bizalmat. Érezhető nálunk, hogy három részre szakadt a település szavazóbázisa. Fideszesre, ellenzékire és a harmadik rétegre, akik belefáradtak, elfásultak ebben az egész politikai helyzetben, és már nem is szeretnének szavazni senkire sem. Én az utóbbi közeget akarom megszólítani, mert rajtuk fog múlni a 2024-es választás kimenetele. De azt is tudni kell, hogy a kormánypárt és az ellenzék is rendelkezik egy-egy fix bázissal, akik a halálos ágyukról felállva is elmennek szavazni.

Fanatikus emberek?

Igen, és azokat még meg is értem, akik a Fideszből élnek, mert velük nincs is semmilyen probléma. De szavazóik jelentős része nem lát mást, csak azt, hogy ha nem a kormánypártra szavaznak, akkor jönnek a migránsok, háború és munkanélküliség lesz. Mintha most nem így lenne. A fanatikusokkal szemben van egy másik réteg, aki még sohasem szavazott, vagy csalódott azokban, akikre korábban voksolt. Azt tapasztalom, hogy rengetegen becsapva érzik magukat. Megpróbálják ellehetetleníteni, hogy más pártotokat is meghallgassanak az emberek, mint például Magyar Pétert. Dacára annak, hogy egy kedd délelőtt tartotta beszédét, és direkt kirakták a város szélére, mégis több ezren jöttek el megnézni. Ott voltak a köztudottan Fidesz-párti helyi vállalkozók is.

Az emberek mernek nyitni a változás felé?

Azt gondolom, hogy most valami elkezdődött Magyarországon. Az emberek nyitottabbak, bátrabban hangoztatják véleményüket. Szerintem itt az ideje a változásnak.

 

– Rontó Judyt –

 

“Az önvédelmi kurzusok nagy része hamis biztonságérzetet ad!” Interjú Szögyényi Lászlóval, a debreceni Ronin Fight Academy alapítójával