telihold bolygó

A távcsöveké lesz a főszerep Balmazújvároson

Helyi hírek

A Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub is csatlakozott az idei On The Moon Again, nemzetközi járdacsillagászati programhoz. Terveik szerint június 15-én szombaton este távcsövekkel és érdeklődőkkel fog benépesülni a balmazújvárosi Semsey-Kastély kertje.

Az első “Újra a holdon” távcsöves bemutatót 2019-ben rendezték meg annak apropóján, hogy ekkor volt 50 éve, hogy ember lépett a Holdra. A nemzetközi járdacsillagászati program célja, hogy akinek van távcsőve, az vigye ki azt az utcára, a falu főterére, a folyó partjára és mutassa meg az érdeklődőknek a Holdat. Az idei programon 44 országban, 502 regisztrált bemutató helyszínen várják az érdeklődőket.

Hazánkban az egyetlen regisztrált eseménye a programnak a VCSE Hajdúsági Terülti Klub által a balmazújvárosi Semsey-Kastély kertjébe meghirdetett távcsöves bemutató lesz. A távcsöves bemutató csak derült, felhőmentes időben kerül megrendezésre – tájékoztatott Balogh Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjának amatőr csillagásza.

Az On The Moon Again Facebook-eseményét érdemes követnie az érdeklődőknek.