Összbírói értekezleten összegezték a Debreceni Törvényszék eredményeit

Összbírói értekezleten összegezték a Debreceni Törvényszék eredményeit

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszéken 2023. május 28-án megtartott összbírói értekezleten Hajdú-Bihar megye bíróságainak elmúlt évben elért eredményeit összegezték a bírósági vezetők. A rendezvényen részt vett dr. Ocskó Katalin Éva, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Szilágyiné dr. Karsai Andrea, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke, dr. Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke.

Az évértékelő összbírói értekezletet megelőzően tartott közös sajtótájékoztatón dr. Ocskó Katalin Éva, az OBH elnökhelyettese pár számadat ismertetésével kezdte a tájékoztatóját abból a kiváló munkából, amit mind a Debreceni Törvényszék, mind a Debreceni Ítélőtábla végzett 2023-ban, valamint országos statisztikai adatokat is közölt. Mint mondta, az időszerűség, a szakmaiság, a kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte Debrecen bíróságait.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a tavalyi évben országos szinten 2,4 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az ügyérkezés kapcsán, ez közel 27 ezer ügyet jelentett. Ez volt megfigyelhető a Debreceni Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon, ahol 1,3 százalékkal több ügy érkezett összességében, mint az előző évben. A polgári nemperes ügyeket tekintve összesen közel 40 százalékos emelkedés történt, amely egy meglepő szám, amely nagy munkát adott a törvényszéknek. Az ítélőtáblán 31 százalékos emelkedés volt megfigyelhető és az elnökhelyettes itt is rámutatott egy különlegesen magas statisztikai adatra, amely a gazdasági peres ügyszakban jelentkezett, ahol 35,3 százalékkal több ügy érkezett, mint a megelőző évben.

Dr. Ocskó Katalin Éva kiemelte, a folyamatban lévő ügyhátralék a törvényszéken folyamatosan csökken (2023-ban 4,6 százalékkal), ami egy évek óta megfigyelhető tendencia. Az OBH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az időszerűségi mutatókat és azok fontosságát emelte ki, mivel a jogkereső közönséget az ügyek elhúzódása érinti a legjelentősebben. Az OBH elnökhelyettese elmondta, hogy 2020. második félévben központi intézkedés indult a két éven túl húzódó peres ügyek számának csökkentése érdekében. Ennek eredményeként 2020 augusztusa óta országosan csaknem megfeleződött a két éven túli ügyek száma.

Az intézkedés elrendelése óta a Debreceni Törvényszék 57 százalékkal csökkentette a két éven túli ügyek számát, amely országos összehasonlításban egy kedvező adat. A Debreceni Ítélőtáblán is kedvezőek az időszerűségi mutatók, 2023-ban csupán 5 darab 6 hónapon túli peres ügy volt folyamatban és ez jobb, mint az országos átlag. Az, hogy első fokon mennyi ügy emelkedik jogerőre, szintén egy fontos mutató. Ez az jelenti, hogy az ügyfelek elfogadják-e a bíróság döntését. A törvényszéken ez az adat nagyon kedvező, 95,3 százalékos az arány. Főleg az elsőfokú büntetőügyek tekintetében javult ez a mutató 7 százalékról 43,2 százalékra. Dr. Ocskó Katalin Éva kiemelte, hogy a hatályonkívül helyezett ügyek száma a törvényszéken csökkent, míg az ítélőtáblán nem volt ilyen ügy. A végén kiemelte, hogy történt egy új ingatlan vásárlása Hajdúböszörményben, amely 1,2 milliárd forint értékben történt, a helyi járásbíróság elhelyezése ezzel megoldódna, jelenleg most az építmény bíróság céljára történő kialakítási, tervezési program folyik, az ítélőtáblán pedig napelemes beruházás történt.

Szilágyiné dr. Karsai Andrea, az ítélőtábla elnöke elmondta, hogy a 2023-as év kiegyensúlyozott és hatékony volt, továbbá egy olyan évet sikerült lezárni, amikor kimagaslóak voltak az időszerűségi mutatók is. A debreceni az ország második legnagyobb ítélőtáblája, amely a vidéki ítélőtáblákhoz viszonyítva a legnagyobb ügyforgalommal rendelkezik, tavaly például 1714 ügy érkezett, a befejezett ügyek száma pedig 1653 volt, míg 214 darab ügy maradt folyamatban. Elmondta, hogy az ítélőtáblára Egerből érkezett a legtöbb polgári ügy, Miskolcról a legtöbb munkaügyi, Nyíregyházáról a legtöbb gazdasági és büntetőügy, míg a Debreceni Törvényszék a legtöbb nemperes ügyet terjesztette fel. Az ítélőtábla időszerűségi mutatóival kapcsolatban Szilágyiné dr. Karsai Andrea hangsúlyozta, hogy azok évek óta kiválóak, büntető peres ügyek esetében 96,8 százalék 6 hónapon belül befejeződött, a 3 hónapon belüli befejezések aránya 64 százalék volt. Polgári ügyszak vonatkozásában a 6 hónapon belüli befejezési arány 95 százalékos, a 3 hónapon belüli befejezések aránya pedig 51,5 százalék volt. Munkaügyi ügyszakban a nemperes ügyek 100 százalékban befejeződtek 3 hónapon belül. Az Országgyűlés 2004. június 1-jétől Debrecenben és Győrben is az ítélőtábla felállításáról döntött, így ebben az évben kerek évfordulót ünnepel az ítélőtábla.

Dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke ismertette az előző évi ügyforgalmi adatokat, amely során elmondta, hogy 2023-ben – civilisztikai, büntető és szabálysértési ügyszakban – összesen 61.137 ügy érkezett, míg a befejezett ügyek száma 61.495 volt. Továbbra is szabálysértési ügy volt a legtöbb, 2023-ban 18.365-ot iktattak. Rendhagyó gondolattal folytatta tájékoztatóját, mivel a törvényszék életében hamarosan egy olyan változás következik, amely az ő szakmai életében is fordulópont lesz. Dr. Kahler Ilona Márta nagyobb léptékben 2013-as és 2023-as adatokat vett górcső alá.

Az elmúlt évtizedben az elektronikus ügyintézéstől kezdve, szinte minden eljárási jogszabályunk új lett ennek gyorsító rendelkezéseivel és összes hatásával, aminek részben ügyforgalmi következményei, részben például gazdasági megtakarítási következményei is vannak. A büntetőügyszak helyzetéről Dr. Kahler Ilona Márta elmondta, hogy bár az előző évhez képest közel 30 százalékos ügymennyiség növekedés volt tapasztalható, ami joggal vetheti fel a közbiztonság kérdését akár Debrecenben vagy Hajdú-Bihar megyében. A bíróság azt tapasztalja, hogy az érkezett ügyek közel 30 százaléka közlekedési ügy, ami elgondolkodtató mindenki számára. 2013-ban megközelítőleg 54 százalékkal volt több a büntetőeljárás, mint 2023-ban, amit érdemes szintén tovább gondolni.

Az adatokat áttekintve, és látva azok kedvező alakulását, hangsúlyozta, hogy nyugodt szívvel tudja átadni a törvényszék vezetését az utódjának. Ítélkezési tevékenységében valóban kiegyensúlyozott, hatékony, időszerű és megalapozottságra törekvő a törvényszék munkája. A törvényszék teljes, rendszerszintű belső ellenőrzése, átvizsgálása nemrég fejeződött be és a legmagasabb kategóriájú értékeléssel zárult, rögzítve, hogy szabálykövető, átlátható, felkészült szakemberek munkájának eredménye a törvényszék gazdálkodása. Szót ejtett számos fejlesztésről legyen szó akár a Debreceni Járásbíróságról vagy arról, hogy a Hajdúböszörményi Járásbíróság elhelyezése és megfelelően rendeződni fog a jövőben. Ez mind az adott városnak, az adott régiónak is presztízskérdés is egyben. Dr. Kahler Ilona Márta hangsúlyozta, hogy büszke az egyenlő szignálás elvére épülő Debreceni modellre, amely egy közel 40 tényezőből álló motivációs modell alkalmazása is, amely a mindennapi munka fontos része lett. Lényeges az utánpótlás megtalálása a bíróság számára és az, hogy legyen a törvényszéknek, mint munkahelynek megtartó ereje.

A Debreceni Törvényszék továbbra is nagy hangsúlyt fektetett a bírósági múlt és hagyomány ápolására, ezért folytatódik az egy évtizedre visszanyúló azon törekvés, hogy tudományos igénnyel feltárják a megye igazságszolgáltatásának múltja. A Debreceni Törvényszék gondozásában most készülő hetedik könyv Derecske, Hajdúnánás és Polgár hajdanán működött bíróságai múltjának bemutatásával kívánja teljessé tenni a jövőben a bíróságtörténeti sorozatát.

Végül az elnök megköszönte a sajtó munkatársainak, hogy ebben a 12 évben figyeltek és foglalkoztak a törvényszékkel és magas színvonalú tudósításokban adtak számot a bíróság munkájáról. Az a kapcsolat, ami a törvényszék és a sajtó között kialakult mindenképp példaértékű; ez hívhatta életre néhány évvel ezelőtt a törvényszéki tudósítói képzést, amely kölcsönös haszonnal bírt, amellyel a sajtó munkáját is tudta a bíróság segíteni.

– Debreceni Törvényszék –