Gamer Expo Debrecen

E-sportolók találkozója és sörpong: ilyen volt a debreceni Országos Gamer Expo

Helyi hírek

A huszonegyedik században már elképzelhetetlen az életünk számítógép nélkül, ami a munkánkat és a tanulmányainkat segíti legtöbbször. Ezen kívül szoktunk filmet nézni vagy éppen játszani egy szimulátorral például egy stratégiai vagy éppen logikai játékkal. Újkori fogalom lett az e-sport is, amit már manapság egyesületi és megélhetési szinten is űznek világszerte. Ezeket a fanatikusokat és érdeklődőket egyesítette az Országos Gaming Expo roadshow-ja, amely idén is bejárja az összes megyeszékhelyet.

Minden volt, ami játékkal kapcsolatos

Nem volt kivétel Debrecen sem, pénteken a Lovardában az autószimulátorok, VR-eszközök és retrojátékok kedvelői voltak főszerepben. Az esemény ingyenes volt, de regisztrálnia kellett annak, aki kíváncsi volt a szervezők által prezentált programokra. Volt itt OGEX gamer múzeum, cosplay-bemutató a Csillagok háborúja egyik szereplőjének megidézésével, valamint előadások a virtuális sport és a számítógépes játékok iránt érdeklődőknek. Helyi e-sport egyesületként a DVSC ezen szakosztálya is részt vett a seregszemlén.

Akik nem az e-sport iránt érdeklődtek, azok a szimulátorokon kívül kipróbáhatták a virtuális valóság, azaz a VR adta előnyöket egy játék során, de az alfa generáció által nagyon kedvelt Minecraft sarok is nagy népszerűségnek örvendett. Arra a kérdésemre, hogy mi miatt szeretik ezt a nyílt világú és igencsak pixeles hatású játékot, egyikőjük szerint pont a tökéletlensége és retrós kinézete miatt lett olyan közkedvelt a fiatalság körében. Az asztali számítógépeken kívül konzolon is játszhattak az érdeklődők, aki pedig elfáradt a nagy játékban, kipróbálhatta a szerencsekereket, ahol OGEX ajándéktárgyakat (nyakpassz, bögre, egérpad) lehetett nyerni.

Könnyített sörpong

Az amerikai egyetemisták által útjára indított klasszikus ivójátékot, a sörpongot is kipróbálhattuk – egy kicsit másképpen. Itt pingponglabdákkal kellett beletalálni egy nagy pohárba, cserébe jelképes ajándék járt. Aki pedig inkább friss levegőre vágyott, az kipróbálhatta a duófocit és a fociketrecet is a bejárat előtt felállított rögtönzött pályán. 

– Faragó László –