Papp László debreceni közgyűlés

Átláthatósági vizsgálat: a debreceni önkormányzat messze átlag alatt teljesít

Helyi hírek

A 2024-es önkormányzati választások előtt az Ez a Minimum! átláthatósági programot meghirdető Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország újból elvégezte a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, kiegészítve a kezdeményezésben nem résztvevő önkormányzatokkal. 

A 2019-ben meghirdetett program hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit.

A kezdeményezést elindító három szervezet először az önkormányzati ciklus közepén értékelte a legnagyobb önkormányzatok közzétételi gyakorlatát, most pedig cikluszáró értékelést végeztek az Ez a Minimum! szempontjai alapján.

A 2023 végén indult és 2024 márciusban lezárult átláthatósági értékelés megállapításai szerint a vállalást tett, döntően ellenzéki irányítású városok többsége megtartotta 2019-es ígéretét és érdemi lépéseket tett az átláthatóság ígért növelése érdekében, figyelembe véve a civilek javaslatait. Ugyanakkor az Ez a Minimum! program hatása olyan önkormányzatokban is érzékelhető volt, ahol a városvezetés nem vállalta a program megvalósítását.

Bár a 2019-es vállalásokat senki nem teljesítette maradéktalanul, a főváros 70-80 százalékos eredménye jónak mondható, valamint ebbe a kategóriába tartozik az élmezőny három vidéki települése, Baja, Szigetszentmiklós és Szombathely is.

Ugyanakkor nem lehetnek büszkék magukra az átlag alatti eredményt elért önkormányzatok. Erősen hiányos a közzétételi gyakorlat a debreceni, a nyíregyházi, a tatabányai, a hódmezővásárhelyi és a győri önkormányzat esetében.

Debreceni önkormányzat átláthatósága

Részletes adatok a debreceni önkormányzat vizsgálatáról:

Debreceni önkormányzat átláthatósága