Szeged, Vér-tó, tojásfa, díszítés, tojás

Tojásba borult egy fa a Vértónál: kezdetét vette az ünnepi készülődés Szegeden – képgaléria

Helyi hírek

Egy hét és kezdetét veszik a húsvéti ünnepek, a nagyböjt már tart, a szegedi családok pedig elkezdtek hangolódni az ünnepekre. A Mars téri piac megtelt finomságokkal, az otthonokat az ügyes háziasszonyok elkezdték kitakarítani, rendbe tenni és kidekorálni. A Vértó környékén lakók pedig úgy döntöttek: tojásfát állítanak.

Az interneten található információk szerint, a húsvéti fa vagy más néven húsvéti tojásfa eredete régi német hagyományból ered, miszerint a németek húsvétra a fák ágait és a bokrokat tojásokkal díszítik fel. Ma ez a hagyomány már a világ legkülönbözőbb pontjain hódít, sőt már nemcsak a kertekben található fákat, bokrokat díszítik ki szebbnél szebbre festett tojásokkal, hanem gyakran megesik, hogy kisebb, gyengébb ágakat vázába tesznek, és azokra aggatják rá az említett tojásokat. A tojás egyébként az élet egyik ősi szimbóluma. És mint köztudott: tavasszal születik újjá az élet.

A Vértó mentén található fára azonban nemcsak a környékben lakók, hanem bárki ráakaszthat egy-egy színes, díszes húsvéti tojást, amely minden bizonnyal különleges látványt nyújt majd az arra sétálóknak, futóknak és minden szegedienk. A húsvéti készülődést garantáltan mosolygósabbá teszi a látvány.

Fotó: Frank Yvette