A Mészáros és Mészáros Zrt. neve lehet a garancia Debrecen ivóvízellátásának biztonságára?

Helyi hírek

Jó ütemben halad annak a távvezetéknek az építése, korszerűsítése, ami a balmazújvárosi Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztítót köti majd össze a debreceni 1-es számú vízművel. A csütörtöki projektbemutatón elhangzott, hogy a 17 milliárd forintos beruházás védi a felszín alatti vizeket és a vízbázist. Előreláthatóan novemberre készül el a fejlesztés – számolt be Debrecen önkormányzata.

A projektbemutatón Papp László úgy fogalmazott: Debrecen Magyarország új gazdasági centrumává vált az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően. Fontos azonban, hogy ez az ipari, gazdasági fejlődés fenntartható módon történjen.

A polgármester utalt rá, hogy a kormány döntésének értelmében valamivel több mint 108 milliárd forintból fejlesztik Debrecen víziközmű infrastruktúráját, aminek része ez a beruházás is.

Valamivel több mint 17 milliárd forintból újul meg, fejlődik az a víztisztító, ivóvíztisztító-mű amely Balmazújvárosnál található és onnan elindul egy vezeték ami az 1-es számú vízműtelepig biztosítja majd a megfelelő kapacitást

– emelte ki.

A Keleti-főcsatorna Felszínivíz Tisztítómű Magyarország egyik legnagyobb kapacitású mesterséges csatornára épített tisztítóműve. Az innen a Debrecen 1-es vízműtelepig húzódó vezetékpárt korszerű, magas minőségű vezetékekkel kötik össze.

A fejlesztéssel egy esetleges üzemzavar esetén is kormányozható és szakaszolható lesz a rendszer, ami tovább növeli Debrecen ivóvízellátásának biztonságát.

Ez a projekt példaértékű mind a fenntartható vízgazdálkodás, mind az ellátásbiztonság és Debrecen város agglomerációs fejlődésének szempontjából. Gyakorlatilag a kettős betáplálást teremtjük meg ezzel

– hangsúlyozta Pataki Zoltán, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. főmérnöke.

A beruházás során 32 kilométer hosszúságban fektetik le a 600 milliméter átmérőjű különleges öntöttvas csöveket. Emellett építenek 76 aknát is, valamint két új hálózati szivattyút is beüzemelnek.

A feladat nagyságát jól jelzi, hogy a munkák során összesen 80 ezer köbméter földet mozgatnak meg.

Évi 4.5 millió köbméter ivóvizet kellene átvezetnünk ezeken a csővezetékeken. És a legnagyobb feladatunk ebben a projektben az, hogy az építés ideje alatt folyamatosan biztosítanunk kell az ivóvizet

– összegezte Füzék Gábor, a Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője.

A hazai és európai uniós forrásból finanszírozott beruházás a tervek szerint november elejére készül el. Ezzel megóvják a felszín alatti vízbázist, fenntartható lesz a vízkészletek használata és még biztonságosabbá válik Debrecen ivóvízellátása.

Mit sertepertél Mészáros a debreceni ivóvíz körül?

2022 márciusában derült ki, hogy s Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. építheti át a Balmazújváros és Debrecen közötti ivóvíz távvezetéket, nettó 16 milliárd 212 millió forintért.

A nyílt tender eredményét a két ajánlatkérő, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A nyertesnek a Balmazújvárosban, a Keleti Főcsatornán lévő vóvíztisztító műtől a debreceni 1-es számú vízműig húzódó távvezetéket kell korszerűsítenie, az ivóvíz minőségének javítása és az ellátás biztonságának növelése érdekében.