A huszárság hagyományaiból kaptak ízelítőt a debreceniek

A huszárság hagyományaiból kaptak ízelítőt a debreceniek

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a hagyományoknak megfelelően megemlékezéseket és ünnepi programokat rendez március 15. alkalmából 2024. március 14-én és 15-én.

Ennek keretében március 14-én „Mert a huszár az Úristen első katonája…” címmel huszártörténeti kiállítás nyílt az Új Városháza Galériában. A kiállítás anyaga többnyire a huszárság aranykorából mutat be egyenruhákat, fegyvereket, szablyákat, kardokat, festményeket, személyes és dísztárgyakat.

A tárlat megnyitó ünnepségén Balázs Ákos alpolgármester elmondta: „A város intézményei, az egyházak, az egyetemek, oktatási intézmények és civil szervezetek példaértékű összefogásban ünneplik a neves évfordulót, megerősítve hitünket abban, hogy értékeket közösségi összefogással lehet teremteni és megőrizni.” Hozzátette, a magyar történelem jeles évfordulóinak megünneplése nem lenne teljes a határon túli közösségek csatlakozása nélkül, a programsorozat egyik ékköve pedig a kiállítás.

A huszárság hagyományaiból kaptak ízelítőt a debreceniek

A kiállítást Tamás Gellért, hagyományőrző huszár és gyűjtő mutatta be, köszöntőt mondott Dr. Mazsu János történész, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke és Dr. Bene János, a Magyar Huszár Alapítvány titkára. A megnyitón közreműködtek Rákóczi Lajos énekművész, valamint a határon innenről és túlról érkező hagyományőrző huszárok. A kiállítás április 5-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

A megnyitót követően a Kossuth téren folytatódtak a programok, ahol „Erőt! Tisztességet!” címmel rendeztek látványos műsort, ahol bemutatkoztak a huszárok.

Az eseményen közreműködtek a 15. Mátyás Huszárezred Szilágysági Hagyományőrző Csapata, Bihardiószegi Gróf Széchenyi István Huszárszázad, a Bürkös Zenekar, a Debreceni Honvéd Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Kolozsvári Hannover Huszárezred hagyományőrzői, a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Bandérium, a Szilágybagosi Mákvirág Férfikórus, a Szovátai 15-ös Mátyás Huszárezred, a Terbete Néptáncegyüttes, valamint Birtalan József tárogatóművész, Gáspár Attila zenepedagógus, Máté Lilla népdalénekes és Rákóczi Lajos énekművész.

Balázs Ákos alpolgármester arról beszélt az eseményen, hogy Debrecen nem csak a szabadság, hanem a hagyományok őrzője is.

A huszárság hagyományaiból kaptak ízelítőt a debreceniek

Kiemelte, napjainkban olyan eszmékkel és gondolatokkal találkozunk, melyek az eltörlés kultúrájának részeként az évszázadokon át megszokott és értékeknek tekintett fogalmainkat, mint a haza, nemzet, hagyomány, közösségek, kereszténység, család – meghaladottnak, idejét múltnak és eltörlendőnek ítélnek. Debrecen mint őrváros vallja ezeknek az értékeknek az örök létjogosultságát.

A hagyományőrző huszártalálkozó lényegesen több mint a múltra való emlékezés, a korábbi évszázadok magyar hadviselésének, népzenei kultúrájának a felidézése.

(DMJVÖ)