Szeged, ártér, erdő, séta, természet, fák

Kezdődik a szegedi fák tavaszi lemosó permetezése

Helyi hírek
Mint minden évben, idén is elvégezik Szeged platánfáinak, tölgyfáinak és almástermésű díszfáinak tavaszi lemosó permetezését – osztotta meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hivatalos Facebook oldalán.

A permetezést az esti, éjszakai órákban végezik, hogy a gyalogos- és közúti forgalmat ne zavarják.

“A tél végi permetezések előre láthatólag március végéig tartanak majd, azonban az időjárás felülírhatja terveinket, mivel a növényvédelmi kezeléseket csak száraz időjárási viszonyok esetén ajánlott végezni, hogy a fákon telelő kártevőket (poloskák, takácsatkák, levélatkák, pajzstetvek) és kórokozókat megfelelő hatásfokkal tudjuk gyéríteni. A munka során kijuttatott permetlé a melegvérű élő szervezetekre ártalmatlan, a gépjárműveken és ablaküvegeken nyomot hagyhat, de kárt nem okoz, enyhén mosószeres vízzel könnyen eltávolítható” – áll a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által megosztott bejegyzésben.

A kezelések tervezett időpontjai:

2024.03.13. Újszeged, Kiskundorozsma, Gyálarét, Kecskés-telep, Béketelep, Szőreg

2024.03.14. Belváros, Újszeged

2024.03.18. Tarján, Belváros, Újszeged

2024.03.19. Belváros, Tarján, Fodorkert, Baktó, Tápé

2024.0.3.20. Rókus, Tarján

2024.03.21. Rókus, Tarján, Makkosháza, Északi város

2024.03.22. Rókus, Makkosháza, Északi város

2024.03.25. Rókus, Móraváros, Alsóváros

2024.03.26. Rókus, Móraváros, Alsóváros

2024.03.27. Belváros, Újszeged, Tarján

A kezelések időpontja tájékoztató jellegű, az időjárás függvényében változhat. Néhány nap eltérés előfordulhat, mivel a kezelés elvégezhetősége erősen időjárásfüggő, így például esőben vagy szélben nem kivitelezhető.

“Kérjük, hogy az adott időszakban 22h-05h között tegyék meg a következő óvintézkedéseket: lehetőleg zárják az ablakokat, az erkélyen, teraszon ne tároljanak élelmiszer jellegű terméket, ne teregessenek, házi kedvenceiket helyezzék biztonságos helyre, gépjárművükkel parkoljanak olyan helyen, ahol a fákra kiszórt permet nem hullhat vissza a járműre” – írták.

A favédelmi kezelések célja, hogy a fák egészségét az állapotukat rontó károsítóktól megóvják (kórokozók, kártevők) és ezáltal a Dél-Alföldet amúgy is komolyan sújtó porszennyezés és nyári hőség ellen védelmet nyújthassanak Szeged lakóinak.

(Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hivatalos Facebook oldala)

Fotó: Frank Yvette