Szeged, Fischer Mónika, coach

Kapuzárási pánik: egyre több nőnél jelen van – interjú Fischer Mónika coach-csal

Helyi hírek

A nők életük során számos elvárással találkoznak, megannyi területen kell, hogy megfeleljenek, mindeközben nem szabad, hogy elveszítsék önmagukat, mégis jó, ha képesek folyamatosan megújulni. Éppen ezért, egyre több nőnél jelentkezik a kapuzárási pánik. Mit és hogyan lehet ellene tenni? Fischer Mónika coach segített a kérdések megválaszolásában.

Kérem, ismertesse, hogy mivel foglalkozik egy coach?

A coachingra tekinthetünk szakmaként és módszertanként is. Az előbbi esetében a coach foglalkozhat lakossági ügyfelekkel, ahol a megbízó maga az ügyfél és dolgozhat cégeknél is, ahol a megbízó nem az ügyfél, hanem például a cégvezető megbízást ad egy coachnak, hogy beszélgessen a munkatársakkal a hatékonyság növelése érdekében.

Ha a coachingot módszertanként alkalmazzuk, akkor használjuk a nyelvi coach, prezentációs coach, health coach, vagy coaching szemléletű vezető kifejezéseket. Ez azt jelenti, nagyon leegyszerűsítve, hogy a kérdezéstechnikára helyezzük a hangsúlyt, értő figyelemmel fordulunk a kollégák felé, ismerjük az asszertív kommunikáció eszközeit és így tovább.

Ön coachként, milyen problémákkal találkozik leggyakrabban?

Leggyakrabban a karrierváltók, pályamódosítók problémáit oldom meg, akik régóta dédelgetnek egy álmot, de nem tudják, mi a legjobb módja annak megvalósítására. Vegyünk például valakit, aki alkalmazott és szabadidőben, hobbiként ruhát varr. Idővel egyre többen keresik fel egyedi ruhák készítésével és felmerül benne, hogy felmondjon a munkahelyén, hogy több időt tudjon szánni arra a tevékenységre, amit igazán szeret. Számos kérdés fogalmazódik meg benne: lesz-e elég ügyfele, bírni fogja-e a tempót, szeretni fogja akkor is, ha egész nap csak ezzel foglalkozik, milyen áron dolgozzon, hol szerezze be az anyagot és így tovább. Tehát az adott személy már maga a „Felmondjak-e?” kérdés eldöntéséhez is kereshet fel coachot és később, a döntés megszületése után is konzultálhat üzleti coachcsal (vagy vállalkozásfejlesztővel).

Szeged, Fischer Mónika, coach
Fischer Mónika

Kiemelne néhány konkrét problémát?

Az egyik ilyen probléma a 30 feletti kisgyermekes nők visszatérése a munkaerőpiacra. A problémát az okozza, hogy gyakran nem abba a pozícióba várják őket vissza, ahonnan elmentek szülési szabadságra és a családi logisztikát is nehéz megoldani 9-17-ig tartó munkaidővel. A másik ok inkább érzelmi eredetű, a szülés kihozza a nők alkotási és önmegvalósítási vágyát, így el sem tudják magukat képzelni a monoton munkahelyen, egy olyan célért dolgozva, amellyel már nem tudnak azonosulni.

A másik probléma a 40 feletti karrierváltás, amit okozhat menopauza, életközépi válság, kiégés a munkahelyen, vagyis egy átfogó kapuzárási pánik, hogy ez az utolsó lehetőség valami maradandót alkotni, hagyatékot építeni.

Ezek egyike sem megoldhatatlan probléma, de fontos, hogy a szakember megkeresése előtt beszélgessünk a döntésünk által érintett családtagokkal, tájékoztassuk őket arról, mi foglalkoztat bennünket, mert egy ilyen komoly döntés kihatással van minden életterületünkre, nemcsak a pénzkereseti forrásunkra.

Néhány hete egy mentálhigiénés szakember a Szegedi Napnak adott interjújában arról beszélt, hogy szerencsére egyre többen ismerik fel, ha nincsenek jól. Ezt Ön is meg tudja erősíteni?

Sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom – a viccet félre téve, egyéni szinten én is érzékelem a változást, de nem tudok sajnos pontos statisztikai adatokkal szolgálni. Benyomás szintjén egyetértek az interjúalannyal, hogy mintha többen, hamarabb és könnyebben keresnek fel segítő szakembert.

Szeged, Fischer Mónika, coach
Mónika szerint coachhoz akkor érdemes fordulni, ha jelen időben tudjuk megfogalmazni a problémánkat.

Mi ennek a legfőbb oka? Bátrabban kérünk segítséget?

Szerintem egyrészt normalizálódott a mentális egészség megőrzésének fogalma, másrészt elérhetőbbé váltak a segítő szakemberek szolgáltatásai. Elterjedt a gondolat, hogy ha nem vagyok jól, nem kell ezzel egyedül megküzdenem, hanem felkereshetek valakit, akinek ez a szakmája, hogy segítsen jobban lenni mentálisan.

Zárásképpen: mit javasol, mikor válasszon valaki coachot, pszichológus vagy épp mentálhigiénés szakember helyett?

Coachhoz akkor érdemes fordulni, ha jelen időben tudjuk megfogalmazni a problémánkat. Más szóval, nem a miértekre keressük a választ a múltban, hanem a jelen elakadását akarjuk megoldani annak érdekében, hogy olyan jövőt építsünk, amilyent mi szeretnénk. A coach segít a sok cikázó gondolatunkat leszűkíteni egy témára, azon belül pontosítani a valódi elakadást, megfogalmazni a célkitűzést, majd kidolgozni a lépéseket annak elérése érdekében.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette