Árvíz a Tiszán

Fotók: árad a Tisza, és a belvíz is gondot okoz a TIVIZIG területén

Helyi hírek

Ár- és belvízvédelmi tájékoztatót tett közzé hétfőn a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG). Mint írják, a folyón levonuló árhullám miatt továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. A Tisza bal partján Tiszatarján és Rakamaz között elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A két védvonalon, összesen 117 km-en figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink.

Hidrológia

Az elmúlt 24 órában sem a TIVIZIG működési területén, sem folyóink vízgyűjtőjén nem esett számottevő csapadék. Az előrejelzések alapján a hét első felében egyedül a Felső-Tisza vízgyűjtőjén várható számottevő (8-10 mm) csapadék, a többi vízgyűjtőn illetve működési területünkön csak kisebb esők előfordulása valószínű. A Tisza tegnap óta Tokajnál már apad, míg Tiszapalkonyánál tegnap az esti órák óta tetőzik a folyó. A Tokaj feletti szakaszokon folyamatos az apadás a Tiszán, így a következő napokban előreláthatólag a működési területünkhöz tartozó szakaszokon is felgyorsul majd az apadás üteme.

Árvízvédelem

A folyón levonuló árhullám miatt továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján a 09.01. Tiszafüred – Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon a TIVIZIG. A Tisza bal parti 09.02. Tiszatarján – Rakamaz árvízvédelmi szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Tokajnál reggel 8 órakor 742 cm (24 óra alatt 14 cm-es apadás), míg Tiszapalkonyánál 636 cm (24 óra alatt 3 cm-es vízszintemelkedés) volt a vízállás. A két árvízvédelmi szakaszon, összesen 117 km-en figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink.

Belvízvédelem

A TIVIZIG működési területén található 12 belvízvédelmi szakasz közül jelenleg négy szakaszon van érvényben elsőfokú belvízvédelmi készültség: a Tisza mentén a 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső, valamint a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén található 09.07-es Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon. A térségben 7 szivattyútelep üzemel.

A szivattyúk üzemeltetése mellett továbbra is figyelünk arra, hogy a szükségesnél több vizet ne vezessünk el a térségből. A belvíztározókban visszatartott víz mennyisége mintegy 14 millió m3.

A védekezésben összesen 63 fő vett részt az elmúlt 24 órában.