M82

Bocskaikerttől 12 millió fényévre fotózott a hajdúsági amatőr csillagász

Helyi hírek

A Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klub tagja, Vincze János csodálatos fotót készített.

Az M82, vagy Szivar-galaxis egy figyelemre méltó és különös csillagváros a Nagymedve csillagképben (azaz a jól ismert Göncölszekér környezetében). A galaxis gravitációs kölcsönhatásban áll galaktikus szomszédjával, az M81-gyel, aminek következtében rendkívül magas a csillagkeletkezési üteme – ez a csillagkitörés.

A cirkumpoláris objektum Magyarországról az év minden szakában látható, 27–67 fokos horizont feletti magasságban. Megfigyelése már kis távcsővel is eredményes a Göncölszekér peremén. Távolsága Bocskaikerttől 12 millió fényév. A galaxis központja körül 10-szer gyorsabbanszületnek fiatal csillagok, mint a teljes Tejútrendszerünkben. Ez a számos forró új csillag nemcsak sugárzást bocsát ki, hanem töltött részecskéket is, amelyek az úgynevezett csillagszelet alkotják. Az ezekről a csillagokról érkező csillagszelek egyesülve galaktikus „szuperszelet” alkotnak. A szuperszél elegendő gázt sűrít össze több millió csillag keletkezéséhez, és forró ionizált hidrogéngáz toronymagas csóváit lövelli ki a galaxis korongja felett és alatt (a képen pirossal látható).

A csillagkitörés ezután alábbhagy, valószínűleg néhány tízmillió éven belül – tájékoztatott Balogh Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjának titkára.