Orvosi ügyelet

Négy orvosi pontot újranyitna az ellenzék Hajdú-Bihar megyében, Tasó Lászlótól kérnek segítséget

Helyi hírek

Komoly gondokat lát a Hajdú-Bihar megyei orvosi ügyeleti ellátás körül Kiss László momentumos megyei önkormányzati képviselő. Állítása szerint több ügyeleti ponton már olyan súlyos kapacitásbeli problémák jelentkeztek, hogy két, három órát kénytelenek várni lázas, beteg gyermekek annak érdekében, hogy ellásák őket.

Az ellenzéki politikus szerint a baj forrása az Orbán-kormány új orvosi ügyeleti rendszere, amelynek a legdrasztikusabb következménye, hogy 2023. február 1. óta a megye összes ellátásra szoruló betege 22 helyett mindössze 5 darab 0-24 órás ügyeleti pontra koncentrálódik. Kevesebb ügyeleti pont kénytelen a növekő esetszámokkal birkózni.

Értesüléseim szerint ennek a helyzetnek “kezelésére” gondolt egyet a Debreceni Klinikai Központ és egyeztetett Vitányi István, a bihari térség fideszes országgyűlési képviselőjével. Ők úgy határoztak, hogy idén február 1-től a sürgősségi betegellátást a Derecskei Járás lakosai többé ne vehessék igénybe Debrecenben, hanem mindenki menjen ehelyett Berettyóújfaluba

– írja Facebook-oldalán Kiss László.

Majd így folytatja:

Ez nem csak számomra volt meglepő, hiszen az volt az egyik érve a fideszes politikusoknak az átalakításkor, hogy az illetékességi határok megszűnnek. Azaz baj esetén ahol a leggyorsabb, ott érhető el a segítség. A debreceni ügyeleti ellátásból való kizárás váratlanul érhette Tasó László országgyűlési képviselőt is, akinek a körzetéhez tartozik a Derecskei járás két települése – Kokad és Létavértes. A képviselő úr közbelépése nyomán még aznap sikerült visszavonatni ezt a elhibázott intézkedést.

Kiss szerint az önmagában örvendetes, hogy egy újabb kapkodó és káros döntéstől ezúttal sikerült megóvni az ellátásra szorulókat, de a fő probléma továbbra sem oldódott meg, ezért Kosztin Mihállyal közösen levélben kérték Tasó László fideszes országgyűlési képviselő közbenjárását négy orvosi pont újranyitásában:

  • egyet a Ligetalja térségben, adja magát Vámospércs,
  • egyet a Bihari térségben, például Biharkeresztesen,
  • egyet a Sárréten Kabán, és
  • egyet a Tiszavidéken Tiszacsegén.