Elfogadták Nyíregyháza 145 milliárd milliárd forintos költségvetését

Gazdaság Helyi hírek

Elfogadta Nyíregyháza eddigi legnagyobb, több 145 milliárd forintos főösszegű költségvetését csütörtöki ülésén a nyírségi nagyváros közgyűlése.

Az erről szóló előterjesztést 14 igen és 6 nem szavazat mellett fogadták el a képviselők.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a napirendi pontot felvezetve azt mondta, a büdzsé tervezete az eddigi időszak legmagasabb, 145 milliárd 143 millió forintos mérlegfőösszegű költségvetésének számít, 2010-ben például még csak 31 milliárd forint szerepelt a kiadási és bevételi oldalon.

Nincs hitel, nincs kifizetetlen számla, a kiadások között pedig a fejlesztési és felhalmozási kiadások jelentős többséget tesznek ki – értékelt a városvezető.

A napirendi pont vitája során Halkóné Rudolf Éva, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője azt mondta, a megalkotott költségvetéssel a városvezetés a többszörösen átgondolt, racionális döntéssekkel az észszerű, szigorú és fegyelmezett gazdálkodást szem előtt tartva őrizte meg város, az intézmények és a közszolgáltatások biztonságos működtetését.

A déli ipari parkban történt gazdaságélénkítő beruházások feltételeinek megteremtésével lehetőség nyílt arra, hogy több nagybefektető Nyíregyházára települjön. A várakozáson felül teljesült tavalyi adóbevételekkel és az önkormányzat tartozásainak visszafizetésével 2024-re stabil költségvetést alkotott meg, amelyben nincs semmilyen adósságszolgálat – hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette, beruházásra és fejlesztésre 73,1 milliárd forintot terveztek be a költségvetésbe, a kiadások között pedig 120 millió forint általános, valamint több mint 8 milliárd forintos céltartalék is szerepel.

Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője hozzászólásában impozáns összegnek nevezte az idei költségvetés főösszegét, majd azt kérdezte a kormánypárti képviselőktől, hogy az inflációhoz mérten miért csak ilyen arányú a hivatalokban és a gazdasági intézményekben dolgozók béremelési százaléka, valamint az egészségügyi dolgozókra és a kiadásokra fordított összeg.

Az uniós forrásokból érkező és az ipari park fejlesztéséhez nyújtott kormányzati támogatások miatt lett ekkora a város idei büdzséjének főösszege – vélekedett az ellenzéki képviselő.

Jászai Menyhért alpolgármester válaszában arról beszélt, mind az oktatási, mind pedig az egészségügyi-szociális területen dolgozók bére többször emelkedett az elmúlt időszakban, az ebből kimaradt önkormányzati dolgozók fizetését pedig saját döntésével tíz százalékkal emelte a helyhatóság.

Az inflációval való riogatás már nem időszerű, mivel minden szakmai fórum öt százalék körülire prognosztizálja az éves inflációt, a bérfejlesztés pedig január 1-jétől visszamenőleges – mutatott rá a polgármester.

Kovács Ferenc megjegyezte, a fejlesztéseket, az utak és az épületek rekonstrukcióját folyamatosan végzi a város, ez pedig pártállástól függetlenül mindegyik nyíregyházi lakos használhatja.

A büdzsé előterjesztésében arról írnak, a városvezetés elsődleges célja 2024-ben is “a közszolgáltatások biztonságos, takarékos működtetése, és mindemellett prioritás a gazdaságélénkítő beruházások feltételeinek megteremtése”.

Az adatok szerint a költségvetési bevételei között 107 és 37 milliárd forinttal szerepel a költségvetési és finanszírozási bevétel, a kiadási sorokban pedig 128 milliárd forinttal a költségvetési, 16 milliárd forinttal pedig a finanszírozási kiadás.

Az előterjesztés említést tesz arról, hogy az idei költségvetés tárgyévi kiadásai 21 milliárd forinttal haladják meg a várható bevételek előirányzatát; ennek finanszírozását az előző évi költségvetési maradványból, a belföldi értékpapírok értékesítésének bevételéből, valamint lekötött bankbetét megszüntetéséből fedezi az önkormányzat.

Az önkormányzat felhalmozási célú hitelfelvétellel nem, de esetleges átmeneti likviditáshiány esetére folyószámlahitel felvételével számol az idei évben – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

(MTI)

Kezdőkép: MTI/Balázs Attila