Szeged, Németh Anikó, Szegedi Tudományegyetem, Füvészkert, igazgató, portré

Balkonkertészkedés okosan – interjú Németh Anikóval

Helyi hírek

Bazsalikom, kakukkfű, levendula, koktélparadicsom, paprika vagy citrom? Mind megterem a balkonon, ha okosan kertészkedünk. Na, de hogyan? Többek között erre a kérdésre ad választ a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének hat alkalmas workshopja, amelyről Németh Anikót, az intézmény igazgatóját kérdeztük. A beszélgetés során kitértünk arra is, hogy miként érdemes növényt választani, ha egy betonrengeteg közepén élünk és szó esett arról is, hogy mit értünk felelős növénytartás alatt.

Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben címen indul február 25-én egy workshop, mit lehet erről tudni?

Igen, a nagy érdeklődésre való tekintettel 2024-ben ismét útjára indítunk egy hat alkalomból álló workshopot, amelynek témája a kertészkedés lesz. A workshopokra február 25-től május 5-ig, vasárnap délelőttönként kerül sor.

  • Az első alkalommal a talajról fogunk beszélgetni, azon belül is szóba kerül majd, hogy milyen talajmunkákat és talajjavításokat érdemes elvégezni, mielőtt elültetünk, elvetünk valamit. Emellett szó lesz a tápanyag utánpótlásról és arról is, hogy a cserepes növényeknek, a zöldségeknek- és gyümölcsöknek milyen talajra van szükségük.
  • Második alkalommal a komposztálásé lesz a főszerep. Ma már szerencsére nagyon sokakat foglalkoztat ez a téma, azokat is, akik lakásban laknak és azokat is, akik házban élnek. Mind a két helyen lehet komposztálni, míg a lakásban élők az erkélyen, akár egy vödörben, addig a házban élők a kert szélében gyűjthetik össze a háztartási hulladékot, amelyből kiváló humusz készíthető.
  • A harmadik téma, amivel foglalkozni fogunk az az, hogy miként lépjünk fel a kórokozók és kártevők ellen hagyományos és környezetbarát módszerekkel.
  • A negyedik a balkonkertészet lesz. Ez különösen érdekes, hiszen Szegeden egyre többen vállalkoznak arra, hogy néhány négyzetméteren gyógy- és fűszernövényeket vagy éppen virágokat nevelnek. Ezért ezen a workshopon azt fogjuk kivesézni, hogy mit, mivel ültessünk össze, és hogyan, faj- és fajtaválasztási szempontokat és környezeti tényezőket veszünk figyelembe kreatív módon.
  • Ötödik alkalommal kerttervezési ötletelésbe kezdünk. Szót ejtünk majd arról, hogy milyen szempontok alapján tervezzük meg a kiskertünket. Mire figyeljünk, hogy néhány év múlva is összhangban legyen a kertünk, emellett a kerti tó, sziklakert és egyéb látványelemek kialakításának lehetőségeit is megvizsgáljuk. Tippeket adunk madárbarát- és lepkekert építéséhez, konyhakertek és gyógynövénykertek kialakításához.
  • Zárásképp pedig a gyógynövényekről lesz szó. Választ kapunk többek között arra a kérdésre, hogy minden növény gyógynövény-e. Szó lesz a hitekről és tévhitekről a gyógynövények kapcsán, illetve a konyhakertben és balkonon könnyen termeszthető gyógynövényekről, azok szaporításáról és gondozásáról is.
Szeged, növény, gondozás, kertészkedés, balkon, tél, erkély, virág, fűszernövény
Hat téma egy workshop keretében.

Mennyire vonzó egy-egy ilyen workshop a szegediek körében? Inkább a nőket vagy inkább a férfiakat érdekli?

Szerencsére elmondható, hogy ma már úgy a férfiakat, mint a nőket egyaránt érdeklik ezek a témák, ugyanis egyre többen vannak azok, akik saját maguk szeretnék megtermelni azt, amit meg is esznek. Legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről, fűszernövényekről vagy gyógynövényekről. De akadnak olyanok is, akik a szabadidő hasznos eltöltése céljából létesítenek parányi erkélyeiken vagy kisebb udvaraikban kiskertet, és egyfajta kikapcsolódásként tekintenek a növények gondozására. A legtöbben azt is érzik, hogy ma már szükség van egyfajta tudásra ahhoz, hogy a kertészkedés sikeres legyen, így az is elmondható, hogy az ilyen és ehhez hasonló tematikára épülő workshopok a Füvészkertben egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot.

Szeged, Németh Anikó, Szegedi Tudományegyetem, Füvészkert, igazgató, portré
Németh Anikó

Mi az, amibe a legtöbben bele mernek vágni?

Ma már sokkal bátrabbak a kertészkedők, régen a balkonládákban egynyári virágokat lehetett csak látni, mostanában pedig már koktélparadicsom, paprika, citrom, petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, levendula vagy épp aloe vera lapul bennük és ez igazán örömteli. Sőt, az is igaz, hogy egyre több iskola és óvoda keres meg bennünket azért, hogy ötleteket, tanácsokat kérjen arra vonatkozóan, hogy az adott intézmény kertjét miként tegyék szebbé, zöldebbé. Jó azt látni, hogy a betonplaccok felcserélődnek és a helyükre gyep, vagy épp valamilyen növény kerül. A pedagógusok igyekeznek ezen a téren is egyfajta szemléletmódváltást végrehajtani. A Füvészkertbe is bizonyos időközönként érkeznek gyerekcsoportok, akikkel a kertészkedés mellett a környezettudatosságról és a környezetvédelemről beszélgetünk, illetve gyakorlatorientált foglalkozásokat szervezünk a számukra.

Hogyan lehet és kell életben tartani, helyesen gondozni, és ápolni ezeket a növényeket, amelyek a betonrengetegek között, egy-egy erkélyen vagy épp egy kiskertben kapnak helyet?

Az első és legfontosabb, hogy olyan nővényfajtákat válasszunk, amelyek – bármilyen furán is hangzik – a lehető legkevesebb gondozást igénylik, hiszen a folyamatos ivóvízzel való öntözés, illetve a kórokozók és kártevők elleni mesterséges módon való fellépés, nem éppen egy környezetbarát szemléletmód. Érdemes utána járni emellett annak is, hogy melyik növény szereti a napos, és melyik az árnyékosabb helyeket, hiszen ha az erkélyre vagy a kiskertre folyamatosan odatűz a nap, akkor semmiképp sem éri meg olyan növényt vásárolnunk, amely az árnyékot szereti. Tehát jó tisztában lenni előre azzal is, hogy hová is szeretnénk elhelyezni azt a bizonyos növényt. És végül, de nem utolsó sorban, magunkénak kell, hogy érezzük a gondozást. Ez azt is jelenti, hogy nem háríthatjuk a felelősséget mondjuk csak és kizárólag az önkormányzatra, vagy arra az adott lakóközösségre, ahol élünk. Nem várhatjuk el, hogy a környezetünket valaki jobbá, szebbé, zöldebbé, környezetbarátabbá, egészségesebbé tegye, hanem mi magunk kell, hogy tegyünk azért, hogy ez így legyen. Bátran vegyük gondozásba a lakóövezetek környékén elfekvő kiskerteket és tegyük őket zöldebbé.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette