Szeged, épül, BYD, autópálya, kínai elektromosautó-gyár, üzem, autógyár

Itt épül majd meg a szegedi BYD – képgaléria

Helyi hírek

Szegedet választotta több lehetséges hazai és külföldi helyszín közül a világ vezető elektromosautó-gyártója, a BYD. A világcég Szeged határában lévő 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park szomszédságában építi fel az elektromosautó-gyárát, ahonnan az európai piacot szolgálja majd ki. A több ezer új munkahelyet létrehozó BYD az akkumulátorgyártás és a vegyipari tevékenységek kivételével a teljes gyártási folyamatot Szegeden valósítja meg – számolt be róla a Szegedi Nap még 2023 decemberében.  

Nem sokkal később, 2024. január elején Szeged polgármestere hivatalos Facebook oldalán egy posztjában úgy fogalmazott: a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházása valósul meg Szegeden azzal, hogy megépül a BYD, ennek pedig a városban élők túlnyomó többsége nagyon örül.

A városvezető bejegyzésében egy fotót is megosztott, amely azt mutatja, pontosan hol is épül majd meg a gyár.

” A város szélén, az M5-ös és az M43-as autópálya kereszteződésében már évek óta terveztünk ipari parkot, mert lakóövezetet nem érint és kiváló a logisztikai lehetősége” – írta akkor bejegyzésében ehhez a fotóhoz.

 

Majd három hétre rá, január végén, azaz éppen a napokban aláírták szegedi BYD-gyár telkének adásvételi előszerződését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott:

“A beruházás több milliárd eurós nagyságrendű, s ezres nagyságrendben teremt új munkahelyeket. A magyar kormány természetesen pénzügyi támogatást fog biztosítani ehhez, ennek mértéke az Európai Bizottsággal való egyeztetéseken kerül majd véglegesítésre – közölte. Ez a beruházás évtizedes távlatban biztosítja azt, hogy a magyar gazdaság hosszú távú és fenntartható növekedési pályán tud maradni” – tette hozzá.

Mi pedig hoztunk néhány fotót a helyszínről, ahol a munka kezdetét vette:

Fotó: Frank Yvette