Tudásmenet: noár és a PDSZ

Pert nyert egy debreceni pedagógus a tankerület ellen, ügyvédje szerint ez precedenst teremthet

Helyi hírek

“A debreceni pedagógusperek közül az elsőt megnyertük!” – tájékoztatott Facebook-oldalán Zeke László ügyvéd, aki a perben Budai Istvánnal együtt képviselte a felperest.

“Azt gondolom, ez a pernyerés egyben azt is előre vetíti, hogy a többi, folyamatban lévő, ugyanilyen jogalappal és jogi érvelés mentén folyó pert is megnyerjük egyben. Most nagyon fontos, hogy minél több pedagógus tudomást szerezzen erről”

– írja Zeke.

“Folytatás január 15-én, hétfőn, aznap mindjárt négy pedagógus ügyében tart tárgyalást a Debreceni Törvényszék” – teszi hozzá.

Felidézi, a bíróság helyt adott a keresetnek, amelyben azt kérték, hogy a tankerület fizessen illetménypótlékot azon helyettesítések után, amelyeket a megtartott óra előtt 96 órán belül rendelt el a munkáltató, mégpedig három évre visszamenőlegesen. A budapesti, a szombathelyi bíróságokhoz csatlakozva most a debreceni bíróság is első fokon helyt adott a pedagógus keresetének. (Budapesten már van jogerős ítélet is.)

A debreceni tankerület igazgatója lett az Ady gimi élére botrányos körülmények között kinevezett fideszes Türk László

A bíróság az alperes tankerületet kötelezte az elmaradt illetménypótlékok kifizetésére, valamint a perköltség megfizetésére. (Az eljárás a pedagógus egyetlen fillérjébe sem került.)

“Szóval nagyon fontos, hogy erről minél több pedagógus értesüljön és addig kérje ezt a járandóságát, amíg a követelés el nem évül! Három év elteltével a követelés már nem érvényesíthető bírósági úton, úgyhogy minden nap egy három évvel korábban végrehajtott helyettesítés után járó illetménypótlék elévül”

– hívja fel a figyelmet az ügyvéd.

Zeke László szerint a tömeges perlésnek nemcsak az az előnye, hogy sok-sok pedagógus megkaphatná a jogos járandóságát, hanem az is, hogy az éppen most zajló szakszervezeti tárgyalások során rendkívül komoly nyomást lehet ezzel gyakorolni az oktatési kormányzatra, hiszen a pervesztéssel járó perköltség megsokszorozza a pervesztes tankerület költségeit (a próba perben 64 ezer forint pertárgy érték mellett 140 ezer forint perköltséget is a tankerület nyakába varrtak). Ezen felül a tankerületnek ügyvédet (tömeges perlés esetén ügyvédek hadát) kell megbíznia (nem kevés pénzért) a képviselettel. A peres eljárás során elkerülhetetlen, hogy az alperes tankerület a felperes elmúlt három évének összes helyettesítését feldolgozza, reprodukálja a történeti tényállást, előbányássza az évekkel korábbi e-mail üzeneteket (nem fogja tudni) és részletes kereseti ellenkérelmeket, előkészítő iratokat szerkesszen… Nem kell ahhoz ügyvédnek lenni, hogy el tudjuk képzelni milyen eszméletlen meló ez!

Az ügyvéd eddigi tapasztalatai szerint a perekben eljáró bírák határozottan tisztában vannak azzal, hogy ahhoz, hogy olyan felelősségteljes, fontos munkát tudjanak végezni magas társadalmi megbecsülés mellett, mint amilyet egy törvényszéki, vagy ítélőtáblai bírói beosztás megkövetel ahhoz arra volt szükség, hogy óvodától egyetemig hozzáértő pedagógusok tanítsák meg őket gondolkodni, tanulni, írni, olvasni…

“Kedves még nem pereskedő pedagógusok! Mire várunk még!?” – olvasható a biztató üzenet.

Kapcsolódó:

Óriási élőláncot alkottak ma reggel a tanárokért, Debrecenben is megmozdulás készülődik