Szeged, Muráti Kamilló, verseny, rally, Bamako Rally

Szegediek a Budapest-Bamako Rally-n

Helyi hírek

A 2022-ben szerzett felejthetetlen élmények után, Muráti Kamilló és Botyánszki Bence úgy döntöttek, ismét nekivágnak a Budapest-Bamako Rallynak. Kiegészülve egy új csapattaggal, január 26-án újra megpróbálják legyűrni azt a majdnem 10 ezer kilométerből álló utat, melynek legfőbb célja segítséget nyújtani a rászoruló gyerekeken. Muráti Kamillóval, a KAM Home Goes 2 Bamako alapítójával beszélgettünk. 

Azok kedvéért, akik nem ismernék, kérem ismertesse, mi is az a Budapest–Bamako Rally?

A Budapest–Bamako Rally, becenevén A fapados Dakar egy magyar szervezésű autóverseny, amit először 2005-ben rendeztek meg. A rally hosszú évek óta minden év januárjában Budapestről startol. Az idő múlásával a résztvevők száma és a rally ismertsége is egyre csak nőtt, minek köszönhetően a versenyt ma már nemzetközi megmérettetésként veszik számba, és kétévente rendezik meg. Az indulópont Budapest maradt, a célpont pedig valamelyik nyugat-afrikai ország fővárosa. Az utolsó rally 2022-ben volt, ekkor vettünk részt először a versenyen, Botyánszki Bence barátommal, a következőre pedig idén kerül sor. A teljesítendő táv majdnem 10.000 kilométer.

Milyen feltételek teljesítése szükséges az induláshoz?

Nincsenek megkötések a nevezésnél, azaz bármilyen, az utcákon is használt járművel el lehet indulni a versenyen. Mi egy 2007-es Toyota Land Cruiser j120 terepjáróval indulunk, ami több olyan átalakításon esett át, amely az ilyesfajta rallykon való részvételhez elengedhetetlen, és sok extra kiegészítővel, például cb rádióval, homokvassal, hűtőládával, extra reflektorral rendelkezik, ami az éjszakai vezetéshez kell, de elfér benne a sátor, a derékaljak és sok minden más is. Ez azért is fontos, mert mi jórészt a járműben, vagy amellett fogunk aludni, sátorban.

Szeged, Muráti Kamilló, verseny, rally, Bamako Rally
A nehézségek ellenére, izgalommal indulnak ismét útnak.

2022-ben vettek részt először a Budapest-Bamako Rally-n, majd úgy döntöttek, hogy idén újra nekivágnak. Miért? Milyen élményeket szereztek 2022-ben?

Sajnos a 2022-es részvételünk nem teljesen úgy végződött, ahogyan azt mi szerettük volna, többek között ez az oka annak, hogy úgy döntöttünk, újra nekivágunk ennek a hosszú útnak. Bencét ugyan noszogatni kellett, de végül ő is beadta a derekát. Két évvel ezelőtt, egy váratlan, tripla ugratás következtében az autónkban eltört egy alkatrész, ideiglenesen ugyan megtudtuk javítani, így tovább tudtunk menni egészen a célig, de a hazautat már nem tudtuk volna biztonságosan vállalni vele. A célból, tehát Sierra Leone fővárosából, Freetown-ból repültünk haza. Ennek ellenére, elmondhatatlan élményekkel lettünk gazdagabbak. Sokszor lenyűgözött bennünket a táj, de akadt jónéhány megdöbbentő pillanat is. Sőt volt pár nap, amikor nem jutottunk vízhez, így aztán az igazán izzasztó napok után, óriási öröm volt, egy hatalmas vízesésben felfrissülni. És megesett az is, hogy egy utunkhoz közeli folyóban mártóztunk meg. Azt, hogy felejthetetlen pillanatokban volt részünk addig, ameddig eljutottunk, azt hiszem, jól bizonyítja az is, hogy két héttel később, miután hazaérkeztünk, már be is szereztem egy új autót, mert már akkor tudtam, hogy részt akarok venni a 2024-es futamon. Nem sokkal később, miután Bencét sikerült rávennem arra, hogy tartson velem újra, be is neveztünk a versenyre, és már az előnevezők közül sikerült továbbjutni. A teljes futam egyébként 3-4 nap alatt betelt, így jól tettük, hogy még ott melegében jelentkeztünk.

Szeged, Muráti Kamilló, verseny, rally, Bamako Rally
Lassan indulásra készen.

Ha jól tudom, idén egy új taggal kiegészülve futnak neki az útnak? Mit lehet róla tudni?

Így van, a 2022-es futamon megismerkedtünk egy másik csapat tagjával, Balog Attilával, akivel a verseny ideje alatt barátkoztunk össze, majd „átigazolt” hozzánk, így 2024-ben, már hárman leszünk egy autóban.

A Budapest-Bamako Rally-t kétévente rendezik meg és minden évben van egy jótékonysági vonzata is az egésznek. Idén mi a célja ennek az eseménynek?

A résztvevők négy kategóriában indulhatnak. Minden esetben külön útvonalon haladnak, ám a versenyzőknek kategóriától függetlenül feladatokat kell megoldaniuk útközben. És igen, a rally az élményszerzés mellett jótékonysági célokat is szolgál a mindenkori célállomáson és útközben is. A csapatok ugyanis ajándékokat, illetve adományokat gyűjtenek a helyieknek, amelyeket ők maguk visznek oda.

Mi tanszereket, labdákat, pólókat és dioptriás gyermek szemüvegeket fogunk vinni. Ezeket fogjuk útközben szétosztani olyan iskolákban és gyermekotthonokban, ahol ezekre a tapasztalatok alapján már tudjuk, hogy nagy szükség van. A célállomáson egyrészt egy boksz iskolát, másrészt egy surf iskolát lehet támogatni különböző felszerelésekkel. Az idei verseny célja a mozgásra való ösztönzés, és a lehetőségének a megteremtése olyan országokban, városokban is, ahol erre csak nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs is pénz.

Előzetes információink alapján elmondható, hogy az induló csapatok tagjai már nagyon sok, hasznos eszközt, például bokszkesztyűt, surfdeszkát és sportruhákat gyűjtöttek össze, így mi inkább azokra koncentrálunk, akikkel útközben fogunk majd találkozni, illetve a 2022-ben megismert iskolákat szeretnénk támogatni. Rajtuk fogunk segíteni.

Szeged, Muráti Kamilló, verseny, rally, Bamako Rally
A fiúk idehaza is rengeteget jótékonykodtak az elmúlt években.

Miben más az idei indulás a 2022-es versenyen való indulástól?

Azt gondoltuk, egészen idáig, hogy nem érhet bennünket semmi új a felkészülés során, hiszen egyszer már végigcsináltuk. Aztán időközben rá kellett jönnünk, hogy azért még akadnak kihívások, újdonságok. A tanulság tehát az, hogy minden útra úgy kell felkészülni, mintha az az első lenne. Nincs két egyforma út, nincs két egyforma felkészülési időszak. Azt hiszem, nekünk azért szerencsénk van, mert a szegedi és a debreceni szerelőgárda, azt látjuk, hogy kitesz magáért, és minden erejükkel azon vannak, hogy az új autónkban minden úgy működjön, ahogy működnie kell. A műszaki felkészítése a járműnek jelenleg is zajlik. Január 26-ra, az indulás napjára azonban biztos vagyok benne, hogy a lehető legkiválóbb állapotban lesz.

Pontosan melyik nap kelnek útra, honnan és, mikor térnek haza?

Ahogyan, azt már említettem, január 26-án kelünk útra, és immáron hagyományt teremtve, idén is Belvárosi híd alatt található, Bárka nevezetű vendéglátóegységtől fogunk elindulni, reggel 7 és 9 óra között. Ezt megelőzően, itt fogjuk elfogyasztani az utolsó szögedi reggelinket. Visszaérkezésünk időpontja nem meghatározható, azt viszont tudjuk, hogy célba érni, ha minden jól megy február 12-én fogunk. És Freetown, azaz Sierra Leone fővárosa közvetlen közelében található, Bureh Beach-en fogunk majd megpihenni pár napot a visszaindulás előtt. Visszafelé valamennyivel kevesebb kilométert kell megtennünk, hiszen ekkor már nem csak a természet lágy ölén jövünk-megyünk, hanem főként utakon, már ahol lesz…

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette