Szeged, SZTE, egyetem, SZTE Junior Sakkviadal, SZTE Junior Akadémia, sport, sakk

Nemzetközi Jótékonysági Sakkversenyt szervez a Rotary Club Szeged Dóm

Helyi hírek

Idén először szervezi meg a Rotary Club Szeged Dóm azt a Nemzetközi Jótékonysági Sakkversenyt, melynek célja, hogy a nevezési díjakból befolyt összeggel olyan tehetséges sakkozó gyermekeket támogassanak, akinek anyagi segítségre van szüksége egy-egy versenyre való felkészüléshez vagy akár a kijutáshoz.

A Rotary Club Szeged Dóm fontos célja a családok és a kisgyermekek támogatása. Ződi-Sipos Mária, a klub elnöke kiemelte, fontos számukra nem csak a rászoruló, hanem a tehetséges gyermekek segítése is. A látványsportokkal ellentétben sajnos sok olyan sportág van hazánkban, mely bár évtizedek óta termel ki kiemelkedően tehetséges játékosokat, mégsem kap megfelelő támogatást. Ilyen sport a sakk is. A Magyar Sakk Szövetség szűkös költségvetéssel gazdálkodik és bár lehetőségeihez mérten igyekszik minden támogatást megadni a sakkélet kiemelkedő játékosainak, sajnos mindenre nekik sincs keretük.

2024. január 20-án megrendezett projekt keretében egy nagyszabású, nagy hírértékű rendezvényt szerveznek Szegedre, mely országos szinten is a magyar sakkélet kiemelkedő helyszíne, ahonnan világszinten elismert játékosok indultak el és ahol az ifjúsági és utánpótlás nevelésre nagy hangsúlyt fektetnek.

A rendezvényből befolyó bevételeket a Megyei Sakkszövetséggel együttműködve kiemelkedő országos és nemzetközi eredményekkel rendelkező megyében élő, tehetséges sakkozó kisgyermekek támogatására fordítják, akiknek nincs lehetőségük az edzések finanszírozására vagy az alanyi jogon elnyert nemzetközi versenyek egyéb kiadásait nem tudják fedezni (utazás, szállás), ezért nem tudnának eljutni a versenyekre, melyekre eredményeik alapján mehettek volna.

Az esemény helyszíne a szegedi Szent Gellért Fórum lesz, akik kiemelten támogatják a Rotary Club Szeged Dóm projektjét.

A cél pedig nem más, mint, hogy ez az esemény egy helyre összehívja mindazokat, akik szeretik a sakkot: legyen szó gyerekekről, akik érdeklődnek a sport iránt, családokról, akiknél csak néha kerül elő a sakktábla, olyanokról, akik régebben űzték a sportot, de mára már nem jut rá idejük, és persze profi versenyzőkről is.

A Rotary Club Szeged Dóm mellett társszervező a Magyar Sakk Szövetség és a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség is. Az esemény kiemelt támogatója a Magyar Sakk Szövetség Főtitkára, Sipos István.

A három egyesület az alábbi programokkal igyekszik minél izgalmasabbá tenni a rendezvényt:

  • sakkszimultán nemzetközi mesterekkel (IM Sipos István, IM Tatár-Kiss Szabolcs, IM Csonka Balázs);
  • gyermekszimultán a “Csillagaink” tehetségmenedzsment támogatói program résztvevőivel;
  • rapid sakkversenyek különböző korcsoportokban;
  • online közvetítés és szakkommentálás;
  • és helyszíni kirakodóvásár.

Minden résztvevő emléklapot kap, a legjobbak pedig oklevelet, kupát és tárgynyereményeket is hazavihetnek.

A jótékonysági támogatást is tartalmazó nevezési díjak a következők szerint alakulnak:

  • sakkszimultán részvételi díj – 7.000 Ft/fő
  • gyermekszimultán részvételi díj – 4.000 Ft/fő
  • rapid verseny részvételi díj – 3000 Ft/fő.

Jelentkezés a szimultánra és versenyre az alábbi linken elérhető.

(rcszegeddom.hu)

Fotó: Frank Yvette