Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

1 milliárd forint uniós támogatásból alakíthat ki otthont 60 fogyatékos személynek Debrecenben a görögkatolikus szeretetszolgálat

Helyi hírek

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat projektje keretében 60 fő fogyatékossággal élő személy juthatott támogatott lakhatási szolgáltatáshoz – közölte a szervezet.

Mint írják, a támogatott lakhatás kialakítására 8 db ingatlant, az alapszolgáltatás irodáinak és ellátó helyeinek kialakítására 1 db ingatlant vásárolnak.

A közleményben részletezik, a Szent Lukács Görögkatolikus szeretetszolgálat támogatási szerződést kötött az Európai Szociális Alapok Irányító Hatóságával a „Támogatott lakhatás kialakítása a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában” című projektre.

A projekt teljes összege bruttó 1 048 922 446 Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

A projekt fő célja 60 fő fogyatékossággal élő személy számára kialakított új támogatott lakhatás szolgáltatás, melynek helyszíne Debrecen közigazgatási területe.

A 60 fő férőhelyet a pályázó fenntartásában működő Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon férőhelyeinek 60 fő erejéig történő kiváltásával kívánta megvalósítani. Ezzel bővül a támogatott lakhatás hozzáférésének lehetősége, így megvalósult szélesebb körben az önálló életvitel támogatása.

A projekt részcélja volt ennek fényében a támogatott lakhatáshoz kapcsolódó szolgáltatási gyűrűt adó alapszolgáltatások kialakítása és kapacitásainak bővítése. A nappali ellátás keretében 60 főt kívánunk ellátni, míg a támogató szolgáltatás éves feladatmutatója 3000, amit egyrészt a támogatott lakhatásban élő ellátottak szükségletei alapján, másrészt külsős személyek igényei alapján fogunk ellátni.

Ezen túlmenően a szeretetszolgálat fenntartásában működő Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon fogyatékos személyeket ellátó férőhely száma lecsökken 50 főre. A támogatott lakhatásban a célcsoport a fogyatékkal élő személyek, közülük is az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élők és a látássérültek.

A támogatott lakhatás kialakítása során 8 db ingatlan vásárlása valósult meg a következőképpen:

– 4 db 6 férőhelyes ház,
– 1 db 7 férőhelyes ház,
– 2 db 9 férőhelyes ház,
– 1 db 11 férőhelyes ház.

Az alapszolgáltatás irodáinak és ellátó helyeinek kialakítására 1 db ingatlant sikerült bevonni: 1 db vásárolt ingatlan: a földszinten a fogyatékossággal élő személyek nappali ellátása valósul meg, az emeleten pedig az intézmény dolgozóinak irodáit alakítják ki.

Tehát összesen 9 db ingatlant érint a projekt, melyből 9 darabot sikerült megvásárolni – tájékoztatott a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat.