Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Mérleget vont 2023-ról a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye: 11 felújított templom, két bölcsőde, egy óvoda, egy általános iskola alapkőletétele

Helyi hírek

A Szent Anna-székesegyházban püspöki hálaadó szentmisén mondtak köszönetet a katolikusok a “Jóistennek” az elmúlt év kegyelmeiért – számolt be a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

“Kérjünk erőt az újesztendőhöz is, hogy ne csak kívánjunk egymásnak boldog újévet, hanem tegyünk meg mindent azért, hogy a szeretteinknek, a ránk bízottaknak boldog lehessen az újesztendő”

szólította fel a híveket Palánki Ferenc megyéspüspök.

Palánki szerint az év kiemelkedő csúcspontja volt Ferenc pápa magyarországi látogatása Krisztus a jövőnk mottóval.

“Valóban ő a mi örök jövőnk. Ezért tudunk rácsodálkozni az isteni jelenlétre, és vagyunk biztosak abban, hogy van jövőnk. Itt a földön nincs örök jövőnk, előbb utóbb véget ér a földi életünk. Jézus Krisztus éppen ezért jött el, lett emberré, vállalva emberi sorsunkat, hogy megnyisson bennünket az örök életre, befogadjuk őt a szívünkbe, jelenléte igazán evangélium, örömhír legyen számunkra, ami átjárja az életünket, a szívünket, és így rajtunk keresztül eljusson másokhoz is”

– hangsúlyozta a főpásztor.

A püspök az egyházmegye kiemelkedő eseményeként mutatott rá a 30 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításának évfordulójára, amelyet Bosák Nándor püspök atya gyémántmiséjén, a püspökké szentelésének 30., pappá szentelésének 60. évfordulóján június 10-én ünnepeltek. Ferenc püspök hálás Nándor püspök atya bölcsességéért, szeretetéért, útmutatásáért és tanácsaiért az egyházmegye vezetésében.

A főpásztor továbbá hálát adott különösen is a paptestvérei helytállásáért, az egyházmegye vezetésében részt vevő civil munkatársaiért és mindazokért, akik szerte az egyházmegye területén gondozták, szolgálták a rájuk bízottakat: a pedagógusok, beteglátogatók, kántorok, akolitusok, hitoktatók és még sok-sok ember munkájáért.

Az idén 17 férfit avattak akolitussá az egyházmegye szolgálatára. A püspök elmondta, bővíteni kívánja a szolgálattevők körét. Az év utolsó körlevelében meghirdette annak lehetőségét, hogy a későbbiekben állandó diakónusok felszentelésére is sor kerülhet az egyházmegyében.

A főpásztor hálaadó szavaiban néhány kiemelt eseményt is megemlített: Az egyházmegye 11 templomot újíttatott fel, Szakoly községben új templomot építtetett a régi helyére, valamint néhány plébánia is megújult. Fejlesztették a köznevelési intézményeket, megáldották a Szent József köznevelési intézmény épületét, valamint két bölcsőde, egy óvoda és egy általános iskola alapkövét tették le.

Az új beruházások sorát bővíti az (“miniszterelnökségi támogatással”) épülő Egyházmegyei Rendezvényközpont is a nyíregyházi főplébánia melletti területen. Felújították a nyíregyházi papi otthont, Debrecenben, a Varga u. 3 sz. alatti romos épületből pedig kialakították az impozáns Egyházmegyei Kateketikai Központot, és ebben az épületben megnyílt a Laudate Kegytárgy és Könyvesbolt is.