Kiss-Rigó László

Kivágatja az egyház az egyik utolsó nagyobb területű erdőt Szegednél – a kormány felülbírálta az önkormányzat döntését

Helyi hírek

Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel módosítja a kormány a szabályokat, és engedélyezi a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolaépítéséhez a fakivágást a beruházás megvalósításához szükséges mértékig – írja a Telex.

A területet a szegedi önkormányzat a decemberi közgyűlésen azzal próbálta megvédeni, hogy településképi rendeletet hozott arról, az erdőnek meg kell maradnia a helyén. A kormány ezt most saját rendeletével felülírta.

Az erdőt, vagy egy részét azért vághatja ki az egyház, mert az közvetlenül a futballstadionuk mellett fekszik és a kormány az ősszel ajándékba adta nekik, hogy az egyház ott saját iskolát építsen.

A városvezetés nem adja fel

Nagy Sándor alpolgármester Facebook-oldalán azt írta, “Orbán Viktor miniszterelnök láncfűrészt adott Kiss-Rigó László püspöknek (a képen – a szerk.) karácsonyra”.

Természetesen, ha kivágják az erdőt (az új rendelet szerint a “szükséges mértékben”, de ugye ezt ki mondja meg, hogy mi a szükséges mérték?), akkor sem lehet továbbra sem egyből 40 éves erdőt telepíteni. Az új kormányrendeletben előírt zöld tető sem tudja úgy megkötni a port és csökkenteni hősziget hatást, ahogy az élő erdő.

De kár is bármit magyarázni itt, hiszen hiába van a stadiontól száz méterre, állami tulajdonú, iskola építésre azonnal alkalmas terület, a püspök és a kormány ragaszkodik az erdő kiirtásához, rendeletbe fogalmazott kommunikációs szépségtapaszokkal fedve el a természetpusztítást.

Hát mi meg ragaszkodunk ahhoz, hogy Szeged zöld város. Ha az erdő eddig megvédett minket, most mi védjük meg az erdőt

– fogalmazott az alpolgármester.