A Hortobágy-Berettyó Apavárnál

Áradnak a folyók Hajdú-Biharban, a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz

Helyi hírek

A hét közepén lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására árhullámok vonulnak le vízfolyásainkon. A Tisza jelenleg Vásárosnamény térségében, míg a Berettyó Berettyóújfalu felett tetőzik – tájékoztatott  a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

Azt írták, a Berettyón levonuló árhullám miatt Darvas és Kismarja között másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben három védelmi szakaszon. A folyó péntek délután Pocsaj térségében 482 cm-es vízállással tetőzött, ugyanitt szombat reggel 8 órakor már 451 cm volt a vízállás. Berettyóújfalunál reggel 8 órakor 349 cm-es vízállást mértek. A Darvas-Pocsaj, a Darvas-Kismarja és az Ér-melléki árvízvédelmi szakaszokon 24 órás figyelő és őrszolgálatot látnak el a TIVIZIG munkatársai. A megemelkedett vízszint miatt a Hortobágy-Berettyón a Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben, a mértékadó Borzi vízmércén reggel 8 órakor 300 cm volt a vízállás. A Hortobágy-Berettyó mentén nappali figyelő és őrszolgálatot látnak el.

Az előrejelzések alapján a következő napokban sem a TIVIZIG működési területén, sem a folyók vízgyűjtőjén nem várható további számottevő csapadék, ami kedvező az árhullámok levonulása és a belvízhelyzet alakulása szempontjából.

A belvíz is problémákat okoz

A hét közepén lehullott jelentős csapadék fokozta a belvízhelyzetet. A területi elöntések növekedtek, ennek megfelelően a szivattyúk üzemeltetését is fokozták. Ugyanakkor továbbra is figyelnek arra, hogy a szükségesnél több vizet ne vezessenek el – írja a vízügyi igazgatóság, hozzátéve, ahol erre lehetőség van, az összegyűlt vizet visszatartják a csatornákban, tározókban.

A termőföldeket érintő helyzetről folyamatosan egyeztetnek az agrárgazdasági kamara szakembereivel, de az élet- és vagyonbiztonság továbbra is elsődleges szempont a védelmi beavatkozások, intézkedések meghozásakor.

A TIVIZIG működési területén található 12 belvízvédelmi szakasz közül jelenleg öt szakaszon van érvényben készültség. A Tisza mentén a Tiszai-középső, a Tiszai-felső és a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén található Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon másodfokú, míg a Berettyó- és a Sebes-Körös közén található Berettyó-alsón, illetve a Tiszai-alsón elsőfokú a belvízvédelmi készültség.

A belvízvédelmi készültséggel érintett szakaszokon a belvízzel elöntött területek nagysága 4 600 hektár. A térségben 21 szivattyútelep üzemel, az egy nap alatt átemelt belvíz mennyisége 1,4 millió m³. A belvíztározókban visszatartott víz mennyisége mintegy 15 millió m³.

A védekezésben összesen 107 fő vett részt az elmúlt 24 órában – közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.

Fotó: A Hortobágy-Berettyó Apavárnál (TIVIZIG)